Финансовият министър бръмна: Ще дадем три милиарда на САЩ наведнъж!

България отблизо

Финансовият министър Владислав Горанов смята, че е по-малко вероятно да договорим разсрочено плащане с „Локхийд Мартин“ по сделката с американските изтребители. 

Според Горанов обаче, държавата ни има възможност да плати сумата наведнъж, а не както настояваше военния министър Красимир Каракачанов – на вноски.

С позицията си финансовият министър се разминава от създалото се мнение, че преговорите ще се водят основно за разсрочване на плащането. Изказвания в такава насока направи неведнъж именно Красимир Каракачанов.

По думите на Горанов, сумата за изтребителите е доста сериозна, но за радост, държавата би могла да я плати наведнъж. Той не отговори дали става въпрос за заем, но повтори, че може да си позволим да я платим наведнъж. Горанов допълнително посочи, че страната ни все още е в преговори за разсрочено плащане и все още има вероятност такова да бъде договорено. До есента страната ни трябва да бъде наясно с всичко.

Горанов обясни, че със сигурност военните проекти са скъпо усилие за бюджета на България. Но това, в което е убеден е, че изтребителите са най-оптималният вариант за страната ни.  Той се надява да бъде постигната оптималната цена.

„След като сме членове на НАТО и това усилие трябва да бъде направено“, заяви Горанов, цитиран от news.bg.

Въпросът е, че сумата, която искат американците е почти 3 милиарда лева – тоест един милиард и шестотин милиона долара. Дори Горанов признава, че сумата за няколкото американски изтребители е “ доста сериозна“. И че това ще е много голямо усилие за бюджета на България. И въпреки това каканиже, че България можела да плати сумата и наведнъж. Защо се появява това очевидно противоречие в думите на финансовия министър? Ами много просто. Защото чичко Тръмп иска голяма сума от бедна България. И я иска сега, веднага. А неговите пудели тук – Борисов, Горанов и сие – само козируват и изпълняват. Дори България да фалира, за тях няма да има голямо значение. Важното е Биг босът да е доволен. Ето затова Горанов приказва глупости. Затова и Борисовите министри Горанов и Каракачанов си противоречат. Единият иска разсрочено плащане, а другият бърза да плаща наведнъж. А на Каракачанов явно затова му дадоха, както каза Волен Сидеров, да спечели по втория начин евроизборите. За да може след това да слушка, когато трябва да се дават милиарди грешни български пари за няколко американски самолета, които са правени преди 50 години. И които не се знае дали някога ще получим.

Получава се така, че мизерстваща България, в която един милион пенсионери няма какво да ядат, не могат да се отопляват и мръзнат като кучета, тази България хвърля с лека ръка милиардите на улицата. Тоест, в джобовете на американците. Ето затова сме най-бедната и най-бързо изчезваща държава на света. Защото „наши и чужди гости“, както казва Христо Ботев, смучат кръвта на народа.

Автор Иво Македонски, istinata.net

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *