Финансов експерт: Българите първо да се научат да спестяват, а след това да харчат!

България отблизо

Трябва да се научим да спестяваме и как да си харчим парите най-разумно, съветва финансовият анализатор Преслав Райков пред Би Ти Ви.

По думите му хубаво е, когато човек следпразнично види бюджета си, да осъзнае грешките, които прави, да не ги допуска за следващите празници или да започне да планува или да събира средства за лятната си почивка.

Райков посочи три фактора, поради които хората натоварват бюджета си по време на празниците. Те са по-ранните заплати за декември, както и коледните и новогодишните празници.

Хубаво е човек да си осигури финансови средства за месец-два, за да се чувства спокоен. В България допреди години първо харчихме и след това спестявахме. Хубаво е първо да спестим и след това да харчим, съветва финансовият анализатор.

„Трябва да заделяме малки суми, за да си осигурим малък буфер, когато се наложи отново да харчим за нуждите си, за празник или някой неочакван повод“, подчерта Райков.

Той определи като нерационално неплащането на сметките с аргумент, че трябва да се направи разчет на бюджета, защото сметките не могат да бъдат пропуснати като например да бъдат заменени с телефон. Хората могат да отложат във времето да купят нещо, което не е толкова базово за тях, но сметките трябва да бъдат платени, каканиже експертът, цитиран от news.bg.

Този финансов „експерт“ не е никакъв експерт щом не знае защо българите не могат да спестяват. Ами много е просто. пенсионерите не могат, защото мизерните пенсийки веднага отиват за храна и лекарства. И възрастните хора се чудят как да изкарат до края на месеца. За какво спестяване можем да говори?!

Безработните и работещите с малки заплати, които са около два милиона, също нямат възможност да спестяват по разбираеми причини. Не остават пари, които да се спестяват. Иначе, българите се славим като най-пестеливият и спестовен народ. Разхищението е чужда на нашия национален характер.

Но, какво да спестяваш, когато заплатата или пенсията стигат само до първата, или най-много до втората десетдневка на месеца?! После – глад! Така че нека този „експерт“ да се спести съветите. Никой не се нуждае от тях.

istinata.net                                                         

Tagged

1 thought on “Финансов експерт: Българите първо да се научат да спестяват, а след това да харчат!

  1. Този пуяк не живве в България, защото заплатата не стига само за лекарства. Дано не се разболява горкия.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *