Хампарцумян: Дръжте си парите в левове, валутата ни е стабилна!

България отблизо

Българите държат в банки общо над 55 млрд. лева. Повечето от спестяванията не са повече от 5000 лева, но новината за приемането на еврото предизвика притеснения. Основателни ли са те и трябва ли да променим валутата, в която държим парите си в банките?

„Това са градски легенди, които живеят собствен живот. Имаше хора, които навремето се съпротивляваха срещу валутния борд. Ако някой си обърне парите в евро никой няма да го спре, но ще загуби малко пари. Правилото е – ако печелиш в левове и харчиш в левове, по-добре си ги дръж в левове“, заяви банкерът Левон Хампарцумян, цитиран от Bulgaria ON AIR.

Той отбеляза, че спестяването в долари означава да поемете валутния риск долар срещу евро. И посочи, че присъствието на Гърция в Еврозната е било съществен фактор за измъкването на страната от финансовата криза.  „Еврото не е финансова застраховка, но дава сигурност, че сме привързани към икономическа зона, с която все едно търгуваме. По-хубаво е да бъдем по-близо до взимането на важни решения за Еврозоната.

Усещате ли ефекти, когато еврото поевтинее или поскъпне спрямо долара? Когато еврото поевтинее, би трябвало българският експорт да отиде в небето, но той не отива в небето. Приемаме, че еврото и левът са привързани и това е една котва, която държи българската икономика в относително стабилна матрица“, поясни Хампарцумян.

По думите му валутата е само измерител на нашия икономически успех и трябва да се готвим за реформи в икономиката, повишаване на образованието, привличане на инвестиции, създаване на комфортна среда за бизнеса.  „Тогава последната ни грижа ще бъде дали в джоба ни има евро или левове“, подчерта Хампарцумян. Всичко в лева става в евро? Няма да стане двойно по-скъпо, но има естествен процес, в който доста неща поскъпват. България от 2013 година расте. Този растеж е това, което виждате върху себе си – върху собствените си доходи и стил на потребление.

В момента около 70% от депозитите са раздадени като кредити за потребление и на корпоративно ниво. Има накъде, трябва икономиката да расте по-бързо, посочи за финал банкерът.

Тази приспивна песен сме я слушали. А щом депозитите ни са раздадени като кредити, значи не разполагаме със спестяванията си реално.

Решим ли да си изтеглим спестяванията всички, най-вероятно ще получим отказ и ще започнат да се печатат хартийки.

А който вярва на големия банкер, има опасност после да плаче.

Няма страна в ЕС, при която след преминаването към евро да не претърпя срив в икономиката, парите се обезцениха, а цените скочиха най-малко с 50 процента!

Вижте какво каза по същия въпрос Владимир Каролев ТУК

Tagged

1 thought on “Хампарцумян: Дръжте си парите в левове, валутата ни е стабилна!

  1. Ще помоля администраторите на сайта да не публикуват повече мнения на ФАЛШИВИ „банкери“, които нямат и един ден стаж зад банково гише. От такива набедени „банкери“ като Хамбарцумян не се разви банковата ни система в правиблната посока. Да си гледа кетоните и алдехидите и да не изразява мнение в сфера, която не познава. Мястото в управата на банка дълги години му беше гарантирано не заради способностите му, а заради политически заигравания.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *