Харлан Александров: Българите са расисти, но не знаят това!

България отблизо

Социалният антрополог Харлан Александров заяви, че у нас има невинно расистко общество, което изобщо не си дава сметка, че е расистко.

„Ние се смятаме за толерантни, за загрижени, за добронамерени. Имаме исторически доказателства за това, с които се гордеем избирателно„, каза той.

Така Харлан Александров коментира натрапения ни от Лондон расистки скандал

В момента нацията ни се справя доста прилично, а представянето на националния отбор драматично изостава.

Затова се виждало се едно доста примитивно поведение на развихрили се лумпени, което няма как да не ни накара да се чувстваме зле и да се засрамим, заяви още той.

Според социолога обаче, самото британско общество, което той определи като „възпалено“, имало нужда да търси доказателства за това колко лоши са европейците – шанс, който родните хулигани му предложили на тепсия.

Александров посочи, че ползата от цялата история е поставянето на въпроса за расизма и за общността. По негови думи, от случилото се сме успели да видим как изглежда „гетото на нашата нация“./news.bg/

Нека само да припомним на този социален антрополог, каквото и да значи това, че британците имат 400 годишна история на расизъм, а в САЩ тя е 200 годишна, но те пък са успели да ликвидират много повече хора – около 100 милиона индианци.

Ето защо, ние дори и да искаме не можем да стигнем по никакъв начин техните изблици на расизъм, просто защото те са закодирани в паметта им и на генетична основа. Докато при нас такова нещо няма. И точно затова българите не са расисти. Ние живеем от векове на нашата земя с най-различни народности. И живеем в мир. И не убиваме, не изгаряме, не унижаваме никой. Расизмът у нас бе привнесен от Запада. И някои наши бизнесполитици го ползват за собствени нужди.

Но това не означава, че българите са расисти. Няма нищо подобно.

istinata.net        

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *