Хелоуин става национален празник! /Четиво за напреднали/

България отблизо

Когато започна да пиша някоя статия, винаги си задавам въпроса – а кой ще ме прочете?

Дали да залитна по комерсиалната журналистика, където слагаш едно помпозно заглавие и 80-те процента /знаете какви/ го поглъщат като топъл хляб, без да се замислят вярно ли е, или не, или да пиша ИСТИНАТА, такава каквато е, с всички похвати на словото, но с риск никой да не ме прочете и да не ме разбере. И да разчитам на онези 20 процента умни и интелигентни хора, които пък едва ли смятат, че проблемите на държавата и обществото ще се решат във Фейсбук.

И все пак ще направя последен опит. В името на добрата стара журналистика.

Спорът да се празнува ли Хелоуин, или Деня на будителите, се вихри от няколко дни. Тук-там възмутени майки и баби споделят, че учителите ги карат да шият костюми на вампири и вещици на рожбите си. А те, рожбите, даже не знаят още азбуката, нито са чували стихотворението „Аз съм българче“. Нямат време да го научат.

Безспорен е фактът, че искат да ни обезличат, да ни накарат да забравим собствената си история и собствените си празници. Насила ни вкараха в календара Свети Валентин, бавно и полека заместват Будителите с Хелоуин. Скоро като нищо ще започнем да честваме Деня на благодарността 4 юли и други важни дати, които нямат нищо общо с нас. Това се нарича асимилация, нарича се колонизация на една култура над друга, борба на ценности, промиване на мозъци и както искате, така го тълкувайте. Несъмнено ще сте прави.

Още по-безспорен е фактът, че това не става без мълчаливото съгласие на разните там образователни и културни министерства. Иначе тази гавра с народа може да бъде спряна, но няма кой.

Учителите пък с новите си заплати бързат да ги заслужат и вместо да възпитават децата в патриотизъм и уважение към историята ни, пускат я кючеци да докарат повече ученици в училище, я маскаради, за да им направят живота забавен. Пък на учебното съдържание – майната му. И без това част от питомците единствено мечтаят да берат ягоди в чужбина, или да станат плеймейтки или стероидни глупаци.

Та Хелоуин, или Будителите?

Спорът е излишен!

Всеки ден у нас е Хелоуин. Отдавна.

Управляват ни тикви и тиквеници.

Ежедневно из държавата бродят духове.

Духовете на безславно загиналите бедни, на тези, които не са имали пари за лечение, на заминалите в неравната битка с магистралите и другите пътища, на пребитите и удушени старци за 20 лева, на убитите от родната мафия, която отдавна сме я преборили заедно с цялата престъпност.

Управляват ни и духове. С пълни джобове и празни очи, с жестоко озъбени усмивки, уж загрижени за народа.

Страната се населява от хиляди живи духове, в чиито мозъци е останала само думата хляб и нищо друго.

Трети духове бродят жално над родните си къщи, а телата им са в чужбина и слугуват на богаташи денонощно.

А тиквите? Те са яхнали народа и буквално го сплескват с тежестта си.

Затова Хелоуин вече е ежедневие у нас и трябва да го обявим за вечен и зловещ национален празник.

А вие прочетохте ли това?

Трепна ли ви нещо?

Замисли ли ви?

Или да не се хабя да пиша на подобни теми. Защото в мъртва държава с мъртви души, убити от комерсията и мъката по оцеляването, просто е излишно?

Автор Станислава Славова, istinata.net

Б. А. Тази статия е оригиналът! В който и сайт да я видите после, предупреждаваме, че е преписана без наше съгласие. 

Tagged

6 thoughts on “Хелоуин става национален празник! /Четиво за напреднали/

  1. Аз съм прост човек.От моя гледна точка сте права.Проблема е че почти всички който заминат да работят на вън забравят откъде са.Казвам го защото го знам от личен опит.Слушам разни експерти че младите щели да се върнат глупости на квадрат връщат се само тези който не са успели или са изгонени.Скоро България няма да я има.

  2. Ще ви преписват – де акъл да напишат подобно нещо, де душа да го почувстват, де грамотност? Хич ги няма! Не се гневете – гордейте се, че ви преписват! Защото по-добро доказателство от това, колко много, ама мнооогооо сте над преписвачите, няма! Пък вие дори само 1 (един!) читател да имате, той ви стига поне за 100-тина души! Души казах, а не човекоподобни!

  3. Сърцето ми плаче от грозната истина,но тя е била такава и по времето на Смирненски/“Братчетата на Гаврош“/ и Вапцаров/“История“/,не случайно са написани такива стихове ,а се надявам все пак че здравия разум ще надделее докато има хора като Вас до разравятживота въпреки миризмата и горчилката…Във всяко общество има здрави сили ,надявам се и тук да са се запазили въпреки всичко….

  4. Много силен и много точен коментар! Искаме повече такива материали, а не измислени бози!

  5. Хелуин е чудесен повод децата да се забавляват и повеселят.Празника е интересен и децата го чакат с нетърпение.Съжалявам много че съвпада като ден с този на будителите но не виждам защо да не може децата да празнуват и двата.Защо трябва да се отрича хелуин че видиш ли не бил наш.Светът е вече глобален нека да си ценим нашето но и да вземем и от света още повече че това за мене лично си е втория по значение празник за децата след коледа.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *