Херо Мустафа: България се нуждае от САЩ, за да стане по-силна и по-независима страна!

България отблизо

Всеки ден научавам все повече за българите и тяхната древна култура. Именно заради българския народ аз съм оптимист за бъдещето на България и за отношенията между нашите две страни.

Това заяви посланикът на САЩ В България Херо Мустафа на публична лекция пред Атлантическия съюз. Лекцията е на тема „Американско-българските отношения: Следващите 30 години“.

Тя ще се съсредоточи върху потенциала за развитието на американско-българските отношения, както и срещата в Белия дом между президента Доналд Тръмп и министър-председателя Бойко Борисов. Събитието ще продължи тридесетилетната традиция новите посланици на САЩ в България за започват своя мандат с публично изказване пред Атлантическия клуб, се посочва в съобщението на Атлантическия клуб.

„Връзката между САЩ и България се засилва. По-рано премиерът Борисов и президентът Доналд Тръмп се срещнаха, за да я засилят и заздравят”, каза тя. „Важен резултат от срещата е установяването на рамка за стратегическо партньорство, пътна карта за продължаване на сътрудничеството ни в областите на сигурността, отбраната, икономиката,върховенство на правото и енергетиката. Фактът, че очертахме тази рамка с България е знак за потенциала, който виждаме в тези взаимоотношения“, допълни Мустафа. „Днес искам да се съсредоточим върху приоритетите си. Да разберем докъде сме стигнали и да осъзнаем накъде вървим. На първо място са сигурността и защитата”, заяви Мустафа и добави, че вече и двете страни правят много за сигурността и строят общият успех.

„Съединените щати подкрепят модернизацията на армията на България“, каза тя. „Икономиката и енергетиката са други важни приоритет. В изминалите 30 години гледахме как България израства от руините и стабилизира икономиката си особено в IT сектора“, отбеляза Мустафа.

Херо Мустафа напомни, че тази година се навършват 15 години, откакто България е станала член на НАТО и допълни, че в отношенията между САЩ и България е постигнато много. „Енергийната сигурност е важна част от националната сигурност. Трябва да продължим да изграждаме връзки със съседните страни“, подчерта Херо Мустафа. „Може да създадем по-силна икономика и повече социални привилегии и от двете страни на Атлантика“, смята Мустафа. „САЩ и България са установили здрава връзка веднага след падането на комунизма. През 2006 г. подписахме споразумение, което разреши на американските военни да увеличат своето участие в обучението тук в България. САЩ оттогава са инвестирали над 50 милиона долара да актуализират военните обекти на България, където звена на САЩ редовно се обучават съвместно с българските военни. Българските войници са се борили съвместно с американските в Ирак, Афганистан, Либия, Косово. България активно предприема стъпки да модернизира военната си сила, за да бъде достоен съюзник и партньор“, добави американският посланик. „Енергийната сигурност е важна част от националната сигурност. Трябва да продължим да изграждаме връзки със съседните страни“, подчерта Херо Мустафа.

„Посветена съм да подкрепя усилията на България за диверсификация на енергийните доставки“, каза тя. „Това ще позволи на българските потребители да имат по-ниски цени. За разлика от „Турски поток“, където България е само транзитна държава, интерконекторът Александруполис обещава България да стане истински енергиен хъб и регионален център за търговия на газ. Хъбът ще има голяма полза“, добави тя. По думите на американския посланик по отношение на ядрената енергетика България трябва да вземе важни решения. „Затова осигуряваме екип от американски технически експерти, които да се включат в конструктивен диалог с българските ни партньори“, посочи Мустафа.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *