Хищни бизнесмени скочиха и върху майките със здрави деца! Вижте какво искат!

България отблизо

Имаме най-дългото майчинство – 410 дни. По този показател сме номер едно в ЕС. Това заяви загрижено и обвинително Васил Велев, от Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР) по Нова тв.

На всичкото отгоре в закона има още 12 месеца, през които се плащат по 380 лв. на месец на всяка млада майка, а когато жените благоволят да се върнат на работа, имат право на още два месеца платен отпуск, въпреки че не са работили, обясни той.

Не може България и бизнесът  да си позволят  такова дълго майчинство при това платено!  Хората, които вкарват пари в бюджета, и без това са  много малко, а като жените народят по две деца и отсъстват от работа близо пет години, това се отразява на работодателите им, на уменията, които самите работнички са натрупали и те отново трябва да се адаптират и да се учат, а това е свързано с допълнителни средства,  каза Василев.

По думите му трябва да се промени моделът.

В други държави майчинството било само няколко месеца, а у нас най-дълго. Губели сме жените като работна сила, затръшка се бизнесменът. И даде примери къде по колко месеца пускат майките да гледат децата си. Но не каза, че там една жена като роди, си остава вкъщи и съпругът й има достатъчно висока заплата, за да издържа нея и детето. Или ако е на добра работа, просто наема гледачка.

У нас имахме поне едно предимство, останало от социализма. Две години майчинство, за да може майката да гледа детето си.

Сега бизнесът е настръхнал. Не иска да плаща болнични, не иска да плаща майчинство, не иска жените да ползват правото си на отпуск, иска ако може направо от родилния дом да ги върне обратно във фабрики и заводи да се трудят, а на майките майната им. На бебета още повече.

Въпросът обаче е кой ще гледа тези деца? Бабите вече не могат, защото имат да доработват за пенсия, а като най-после я получат, половината са прекалено болни, за да се грижат за внуците. Преди се пенсионираха на 55 и бяха от помощ за младите семейства. Сега на 63…

Да се наеме професионална гледачка? И това е вариант, но средната заплата в страната е 350 евро. Дали майката ще работи и ще дава всичките пари на гледачката, или ще стои вкъщи, е все тая. Много малко бащи пък могат да си позволят да издържат сами три и четиричленно семейство.

После правителството реве, че имало демографска криза. Даже ни обеща много нови бебета до края на годината, но не се случи нищо.

Жените са поставени в такова положение, че и да искат, не могат да си позволят да гледат деца. Защото нямат с какво.

Вместо да бъдат насърчени по някакъв начин да родят нови българчета, сега посягат на майчинството им.

Е, как да не се топи България?

И на чия съвест ще тежат неродените деца?

На хора, които просто нямат съвест!

Автор Станислава Славова, istinata.net

Б. А. Тази статия е оригиналът! В който и сайт да я видите после, предупреждаваме, че е преписана без наше съгласие. 

 

Tagged

3 thoughts on “Хищни бизнесмени скочиха и върху майките със здрави деца! Вижте какво искат!

  1. Тези сякаш майка не ги е раждала, а са се излюпили в кукувиче гнездо! Загнездили са се и смучат последните силици и на жени, и на мъже! С единствената цел – да трупат пари, това е бизнесът им! И то сега, докато все още могат да смучат като пиявици от изнемощелите тела на работниците им. Лесна работа – ще си внесат още по-мизерно платени! Пък след тях – потоп, кой ти мисли за след години, че българите ще са се стопили още повече, а смъртността у нас отдавна е надминала раждаемостта! На тях им трябват работнички „с натрупани умения, а не отново да се адаптират“! Да де, ама българката е с „натрупани умения“ да е преди всичко МАЙКА! Трябва да се промени моделът? Ще се промени, разбира се! Българската майка юнашка ще го промени – но не по вашия тертип, бъдете сигурни!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *