„Хъбът“ на Борисов и ЕС…УВЯХНА! Вижте СМАЙВАЩИТЕ причини!

Свят

„Газпром” не планира да участва в проекта за газов хъб „Балкан” в България.

Това каза ръководителят на газовия холдинг Алексей Милер пред репортери, след срещата между руския премиер Дмитрий Медведев и българския премиер Бойко Борисов. Информацията излезе в руската агенция ТАСС, но не се спомена в нито едно от изявленията на българската правителствена пресслужба.

„Газпром” не участва в този проект. Всички наши газови ресурси в този регион са договорени в дългосрочен план”, казва Милер.

Според енергийния експерт Васил Начев, това изявление няма нищо общо с желанието на руската компания да изгради втората тръба на „Турски поток” през България. „Русия иска да доставя газ през „Турски поток”, а не да участва в спотовия пазар на територията на страната ни”, добави специалистът пред Economic.bg.

По думите му българската страна сега е уплашена от развитието на големите енергийни проекти и само говори за реализацията на газов хъб „Балкан”, без реална перспектива за изграждането му.

Много е важно да припомним, че газовият хъб „Балкан“, както обича да го нарича Борисов, бе включен в проектите от „общ интерес“ на Европейския съюз през 2015 г.

Защо Русия не иска да участва в проекта за газов хъб „Балкан“? Ами много просто. Защото това не е проект на Борисов, а на така наречената Европейска комисия, която иска да заграби руския природен газ и да продължи да определя условията на търговията, с така ценното синьо гориво, на целия континент.

А интересите на Русия са съвсем други. Тя иска да се договаря с отделните страни, а не с чиновниците от Брюксел, които се мъчат да сложат монополна ръка върху търговията с руския природен газ. Чрез тази своя нова измишльотина, ЕС иска да принуди производителите като Русия, да направят многомилиардни разходи, за да произведат и доставят природния газ в Европа, а там техния газ да се продава от „европейските“ търговци. Това си е чиста проба мошеничество.

Да не говорим, че в този газов „хъб“ няма кой да доставя газ. Азербайджан, притиснат от Брюксел се съгласи до доставя мизерните 1 милиард кубически метра на година в този „хъб“, но не повече. Израел още не е почнал добив на газ, да не говорим за доставки. Уж в Кипър били открили природен газ, но дори да има някакви количества, те трябва да се локализират и да започне добив. А това отнема десетки години. Нека припомним още, че Кипър е остров и за него е много опасно да прави дълбоки сондажи, защото току виж, че кипърци изведнъж започнат да потъват, заедно със своя остров. И никой няма да може да ги спаси. Така че и Кипър не е алтернатива.

Остава само Русия, но тя не е съгласна да предостави своя природен газ на Брюксел, за да може „европейците“ да продават нещо, което не е тяхно. Затова Русия удари тапата на Брюксел, и му каза, че всички количества „вече са договорени“ и то „в дългосрочен план“. Защото Русия не е бананова държава, за да се остави на западните хитреци да я крадат. А опитът на Борисов и ЕС да излъжат Русия удари на камък.

Автор Иво Македонски, istinata.net

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *