Цветанов: Не знам защо Марешки напусна, но не се надявайте на предсрочни избори!

България отблизо

ГЕРБ и „Обединени патриоти“ имаме над 121 депутати – не смятам, че има парламентарна криза. Това каза председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов пред журналисти във връзка с обявеното от ПГ „Воля“, че напуска парламента, предаде на Агенция „Фокус“.

 

„Разбрах само преди минути за тяхното решение. Не съм имал възможност да разговарям. Доколкото разбрах, в по-късните часове ще обявят своите мотиви. Всяка една от парламентарните групи има възможност да си определи хода и това, което трябва да предприеме“, заяви Цветанов и добави, че ще се чуе с Веселин Марешки.

 

„Те мисля, че заседават, докато не излязат с позиция, не бих могъл нито да знам, нито да предполагам“, допълни още Цветанов.

 

Няма предпоставка за предсрочни парламентарни избори, страната е стабилна и парламентът върши своята работа, каза още той.

 

Според Цветанов сега е важно да се направят добри резултати на евроизборите и да се подготвят за местния вот. „Смятам, че местната власт сега може да направи съответната равносметка на това, когато избират БСП да ги представлява българския парламент, дали ходят на работа. По този начин ще си задават въпроса дали тези евродепутати, които ще избират от листата на БСП, ще ходят на работа. Ако само ще получават някакво възнаграждение или само ще се водят статут европейски или народен депутат, по същата логика може да бъде и за общински съветници и кметове на общини“, допълни Цветанов.

 

Той отчете, „Воля“ са имали отговорна позиция до този момент.

 

Според него е много е важно, когато си избран от своите работодатели – българските граждани, да отстояваш принципната позиция в българския парламент.

 

Обсъждаме предложенията в правилника и търсим вариантите за депутатските заплати при отсъствия – все пак да не влизаме в противоречия, които биха могли да създадат порок, каза още Цветанов.

По отношение на промените в правилника за депутатските заплати, Цветанов коментира, че тук има много дебати.

„Знаете, че това е тема, която действително провокира много различни мнения. Искаме решението, което бихме взели, да бъде изцяло съобразено с конституционните правомощия на народния представител. Смятам, че правилникът към момента както действа, ограничава възможността народните представители да получават пълния си размер на своите заплати“, каза Цветанов. По думите му отсъствията на БСП не се извиняват. Той направи съпоставка, че предишните два пъти, когато са напускали парламента, депутатите от левицата са взимали почти целия размер на заплатите си.

„Сега в момента те действително не получават възнаграждения“, уточни той. Цветанов коментира, че управляващите са уверени в това, което правят. „Има законопроекти, които са изключително важни. Тук мога да кажа за петък, когато гласувахме Закона за социалните услуги, беше изключително важен“, каза още председателят на ПГ на ГЕРБ и обясни, че БСП са отсъствали.

Той уточни, че българското правителство продължава да си върши своята работа. Попитан дали обмисля предсрочни избори заедно с местния вот, Цветанов заяви, че не се обмисля такъв вариант. „Ние сме си планирали два национални избора – за европейски парламент май месец и за местни избори есента – октомври и ноември евентуално втори тур и 2020 да бъде спокойна и да няма избори“, заяви още Цветанов.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *