Цветанов призна: Решихме да работим с ДПС, за да не се стига до предсрочни избори. Но иначе лъжат, че сме заедно

България отблизо

Председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов призна, че стабилността на управлението на държавата и оцеляването на Народното събрание зависят от ДПС.

В ефира на Нова тв той разкри, че управляващата партия ГЕРБ е приела предложението на ДПС за обезсмисляне на преференциалния вот в името на „продължаването на работата на 44-ото Народно събрание и стабилността“.

 

„Държим да остане преференцията, но трябва да бъде постигнат консенсус в политическия живот.Това беше желанието и на НФСБ, които също искат преференциите да не участват в решаването и пренареждането на листите”, разкри заяви в предаването „Събуди се” Цветанов.

 

Той призна, че той се е съгласил от името на ГЕРБ с предложението на ДПС да отпаднат преференциите в името на запазване на стабилността на управлението.

Имахме много тежък ден. Говорих с колегите – и им казах – избираме дали да има предсрочни избори и политически хаос или постигаме политически консенсус, за да продължи работата на Народното събрание, и разбира се, стабилността, която трябва да гарантираме с успехите, които има правителството. Държавата е над всичко„, обясни Цветанов.

Обединените патриоти направиха консенсус, за да остане в този вариант, който предлагат ДПС”, посочи още Цветанов.

„В живота е така. Понякога трябва да направиш крачка назад, за да направиш после две напред“, философски обобщи  драматизма на ситуацията зам.председателят на ГЕРБ.

„НФСБ е част от Обединени патриоти, парламентарната им тежест е равна на тази на ВМРО. В политиката не винаги можеш да поставяш ултиматум”, коментира още Цветанов.

 

„Не сме ограничили възможността на българските граждани да упражнят конституционното си право да гласуват”, коментира още зам.-председателят на ГЕРБ.

 

„Когато някой излиза и започва да говори – ГЕРБ и ДПС са в съглашателство, нека погледнем нещата така – става дума за утвърждаването на европейски ценности, за прилагане стандартите на НАТО… Да, има теми, по които намираме консенсус и пресечни точки с ДПС. Давам за пример инвестиционнния разход на българската армия и възлагането на мандат на българското правителство, за да започне преговори със САЩ за закупуването на F-16. Това е утвърждаване на евроатлантическите цели и ценности“, казва Цветанов.

 

Ние запазваме една дясна политика, която дава възможност на младите и компетентни хора да получават високи доходи, които да харчат тук, а не да отиват по Европа и по света.

 

 „Имаше четири теми, които поставиха ДПС, които сме съгласували и с Обединени патриоти. Сред тях са майчиният език, уседналостта, за да могат на Европейските избори да гласуват и българските граждани в Турция, както и преференцията“, разкри Цветанов.

 

„Знаете, че преди година-две се направи възможността да има много облекчена процедура за инициативни комитети и за всички онези, които искат да участват мажоритарно във всички избори“, обясни Цветанов.

 

Ние взехме решение, с което не сме ограничили българските граждани да гласуват. В България има политическа система за гласуване и тя е пропорционалната система. Тя е решение, което е взето още 90-те години. В началото имаше и мажоритарна, и пропорционална, от 91-ва година тя е само пропорционална.

 

Моля ви, недейте да давате за пример Мая Манолова. Тя беше човекът, който опорочи изборния процес! Тя подаде сигнал, че има двойни дъна, фалшиви бюлетини… Спомняте ли си деня за размисъл преди аферата „Костинброд“ – той беше опорочен, след това – денят за изборите – опорочен. Така че не ми давайте за пример Мая Манолова за изборното законодателство. Въпреки това, което се случи тогава, ГЕРБ успяхме да победим… За да избегнем всякакво внушение и спекулации, трябва да си припомняме историята. Както каза премиерът Борисов – ние сме доказали, че можем да участваме по всякакви правила.

 

На въпрос защо все пак „бе посегната преференцията“, Цветанов отговори: „Два милиона и половина поискаха мажоритарна система. Защо не зададохте тогава въпроса защо не се осъществи това? Политическа партия ГЕРБ е единствената, която участва активно в дебата с гражданите и има обратна връзка с гражданите“.

 

Цветан Цветанов изтъкна, че политическите опоненти на ГЕРБ не могат да предложат алтернатива:„В момента започва изграждането на автомагистрала „Хемус“ до Велико Търново. Това са политиките… Винаги трябва да се търси баланс в дискусията“.

 

На въпрос за Изборния кодекс – дали ще се намеси премиерът Борисов, Цветанов отговори: „Ще се намеси президентът най-вероятно. Аз съм информирал премиера за всичко, което сме предприели в българския парламент за последните 48 часа. Но когато не си на „терен“… Динамиката в парламента беше изключително голяма. И нямаше как да комуникираме непрекъснато. Но за всичко той беше информиран. Говорих с колегите – и им казах – избираме дали да има предсрочни избори и политически хаос или постигаме политически консенсус. Държавата е над всичко“.

 

„Обединените патриоти направиха консенсус, за да остане в този вариант, който предлагат ДПС”, обясни още Цветанов.

„Ние винаги сме били за намаляване на прага на преференцията, но в миналия парламент остана на 7%”.

По думите му другото условие на ДПС е било машинното гласуване.

Цветанов реагира остро и на думите на Нинова, че в България се е оформила нова управляваща коалиция.

Това е фалшива новина, а БСП бълват само такива, отсече той.

Доколко думите на Нинова са фалшиви, преценете сами.

 

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *