Цветанов разкри защо Борисов не може да овладее протестите!

България отблизо

През последните 15 години темата за Велико народно събрание и нова Конституция винаги е влизала в политическото поле на обсъждането, но когато искаш да реализираш това, за което говориш ти трябва да си подготвен да го направиш.

Защото оставайки 6 месеца до приключване на мандата на този парламент, да кажеш, че ще внесеш проект и ще създадеш работна група, която да изработи проект за нова Конституция първо е несериозно и това показва една безпомощност, защото ако си имал тези намерения, то трябваше да започнеш това още в началото на мандата на сегашния парламент.

Така бившият зам.-председател на ГЕРБ Цветан Цветанов коментира изявлението на премиера Бойко Борисов за ВНС по време на посещението си в Рудозем и Родопите, съобщава rudozemdnes.bg.

За нова конституция трябва обществен и професионален дебат. Да се намери този баланс, който да обедини нацията, а не да разединяваш нацията. Смятам, че с идеята за нова конституция се търси авариен изход, за да може да се отлага времето и да може действително новите парламентарни избори да бъдат проведени в сегашния формат на сегашното правителство. Защото необходимостта от обективност на изборния процес, загубата на доверие в сегашните институции минава само и единствено през служебен кабинет, за да може да има допълнителна гаранция, че изборите ще бъдат честни и прозрачни и всички политически субекти, които ще участват ще бъдат с равни възможности, предупреждава Цветанов.

Той изрази и недоумение, че, че в рамките на година и половина ГЕРБ е претърпяла тежка катастрофа в организационен план.

В партията няма никакъв политически живот, от една уважавана политическа сила, през последната една година ГЕРБ се превърна в най-мразената партия, която консолидира и леви и десни. Тук няма вече сблъсък на политически идеи и от протестите виждаме, че хората искат промяна в качеството на управление, а за голямо съжаление през последната една година виждаме националпопулисти и аварийни решения на дадени казуси, като липсва политическия хоризонт за водещите проблеми. Затова не могат да се овладеят протестите, категоричен е Цветанов.

При срещите си с родопчани Цветанов отдели специално внимание и новия политически проект – „Републиканци за България”. Партията, която ще изградим ще бъде на самите членове и симпатизанти. Ще заложим в устава да няма възможност председателят да има повече от два мандата, защото два мандата са напълно достатъчни за един председател да изгради един сериозен екип и да може да се получи една естествена приемственост, заяви Цветанов. Той акцентира, че политиците трябва да спрат противопоставянето на хората на религиозен принцип.

Основен проблем за местните жители е липсата на чуваемост за техните проблеми. Хората искат в новия ни политически проект да има обратна връзка. Родопчани поставят основателно въпроса да може кметовете на малките населени места в общините да имат делегиран бюджет. По този начин местният кмет може да разполага и да решава проблемите, а не винаги да се моли и често да не бъде чут от кмета на общината. В един следващ парламент, когато се разглежда бюджетът на страната трябва да бъде заложено част от държавната субсидия за общините да бъде разпределена директно на тези малки населени места. По този начин кметовете могат да разчитат на финансов ресурс, който те да управляват и оперативно да решават важните и неотложни въпроси, които не са за големите капиталови разходи. Това са пари, които ще могат да решават оперативно въпроси от първа необходимост, предлага политикът.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *