Цветлин Йовчев разкри от какво е била предизвикана американската атака срещу Иран!

България отблизо

„Действията на американската страна с убийството на генерал Сюлеймани могат да се разглеждат в два контекста.

Първо, до каква степен може да се извърши такава атака от държавата, която настоява за върховенство на закона. Това е нарушение на международното право. Реакцията на много държави беше красноречива. Имаше много дипломатически совалки, които доведоха до потушаване на напрежението и не се стигна до ескалация.

Вторият контекст е – какво постигна тази атака? Дали сигурността е по-голяма?! Въпросът сега е как ще вървят процесите в Близкия изток“.

Това коментира бившият вътрешен министър и председател на ДАНС Цветлин Йовчев, цитиран от dariknews.bg, в ефира на предаването „Неделята на Нова“, във връзка с убийството на иранския генерал Сюлеймани и последвалата атака на американската база от страна на Иран. 

„Иран очевидно разполага с оръжие, което е заплаха. Ударите по американските бази бяха демонстрация на сила“, каза още Цветлин Йовчев.

„Ако в първите дни след убийството на Сюлеймани, Иран излезе като печеливша страна, в следващия момент след свалянето на самолета, нещата се обърнаха. Считам, че това наистина е станало погрешка. Не са спрели полетите. Трябвало е те да бъдат спрени, а летището затворено, коментира още той.

„А ако говорим откровено, американската атака беше породена от вътрешни фактори. Спря да се говори за импийчмънт. Това се харесва на американските избиратели. Те обичат твърдата ръка“, допълни още Цветлин Йовчев.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *