Чумата обхваща цяла България до края на август, протести ще разтресат здраво държавата!

България отблизо

Кризата с чумата по свинете се разраства. Регистрирани са нови огнища край Монтана, Пловдив и Разград. В същото време напрежение и протести съпътстват ликвидирането на животните, в различни области на страната. 

„По прогнози на наши колеги до края на месец август болестта ще обхване територията на цялата страна“.

Това заяви председателят на Софийската колегия на Българския ветеринарен съюз д-р Димитър Яновски в ефира на „Плюс-Минус. Коментарът след новините“.

Анализатори определиха, че възможността за разрастване на протестните дейности е реална.

„Българският ветеринарен съюз, както и всички практикуващи ветеринарни лекари, са напълно наясно с епизоотията и следим процеса от близо. Смятам, че тези протести са крайно неуместни. Разбираме хората и тяхното желание да отглеждат прасета в задния двор, защото работим с тях. Никой нямаше да им забрани това, ако не беше тази обстановка. Държавата се отнася доста толерантно, защото по-голямата част от тези собственици отглеждат животни, които не са регистрирани. Това означава, че те са нелегални”, коментира д-р Димитър Яновски.

Той разясни и дали е възможно държавата да обезщети дори нерегистрираните прасета, по примера на Чехия. „Това е в компетенцията на държавните органи, в лицето на БАБХ и Министерството на земеделието и храните. Те могат да вземат необходимите политически мерки за финансово обезпечаване. Апелираме всички собственици да не спъват действията и мерките срещу борбата с чумата”, каза още д-р Димитър Яновски.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *