ШОК: ООН иска да работи със Съветския съюз, Русия и Китай!

Свят

Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш инициира дебати в Съвета за сигурност на ООН, относно сътрудничеството между Организацията на обединените нации и Организацията на Договора за колективна сигурност, Общността на независимите държави и Шанхайската организация за сътрудничество.

Антонио Гутериш предупреди в сряда, че новата граница на борбата срещу тероризма е кибер пространството. Шефът на ООН добави, че кибертерористите използват тъмната мрежа за координиране на атаките и набиране на нови последователи.

В отговор на тази безпрецедентна заплаха се предприемат безпрецедентни действия. Глобалната стратегия на ООН за борба с тероризма и свързаните с нея резолюции на Съвета за сигурност осигуряват цялостната рамка.

Изключително важната роля на Организацията на договора за колективна сигурност, Общността на независимите държави и Шанхайската организация за сътрудничество в борбата с терористичните заплахи е поставена като фокус на дебата.

Нека припомним, че Организацията на договора за колективна сигурност/ОДКБ/ включва почти всички бивши съветски републики, с малки изключения като Азербайджан, Грузия и още няколко страни. А като асоциирани наблюдатели в тази организация са приети държави като Иран, Северна Корея и Венецуела. И с течение на времето тази организация, заедно с Обединението на независимите държави/ОНД/, която възникна непосредствено след разпадането на огромната страна СССР и върху нейните основи, се превърнаха в мощен фактор на световната политика и военното дело. Към тях, разбира се, се присъедини и Шанхайската организация за сътрудничество, чиито основни членове са Русия, Китай и Индия.

Защо шефът на ООН иска сътрудничество с тези организации ОДКБ, ОНД и ШОС?

Ами много просто. Понеже в тези три организации е съсредоточено почти  цялото население на земята и огромна част от международната икономика. Затова те се превърнаха в непреодолим фактор на световната политика и икономика. Тоест, без Русия, Китай и Индия Западът вече не може да взема никакви решения. Нито да се бори с глобалните заплахи, които стоят пред света.

Ето защо Владимир Путин заговори отдавна за многополярния свят в противовес на еднополярния, чиито хегемон бе САЩ и подчинените му западни страни. Струва си да добавим, че именно многополярния свят, който руският лидер създава с цената на много заплахи, трудности и лишения за Русия, ще играе най-важната роля в новосъздаващия се планетарен ред. Както и в новосъздаващите се планетарни институции. Затова генералният секретар на ООН иска сътрудничество с тези организации. Защото заплахите са планетарни и Западът, начело със САЩ вече не може да се справи с тях.

Автор Иво Македонски, istinata.net        

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *