ШОК: Русия заяви на Пентагона: Полуграмотни бойци разбиха вашата отбрана!

Свят

Нито една отделно взета система за противовъздушна и противоракетна отбрана не може да отблъсне атака като тази, започната срещу Саудитска Арабия на 14 септември, заяви Джоузеф Данфорд, председател на обединения комитет на началник щабовете в САЩ.

Преди това, държавният секретар на САЩ Майк Помпео, коментирайки атаката с дронове срещу Саудитска Арабия, която американските отбранителни системи  не можаха да отразят, заяви, че системите за противовъздушна отбрана по целия свят работят „с различна степен на успех“.

В отговор, високопоставен източник от руското министерство на отбраната, цитиран от РИА Новости, заяви пред репортери, че благодарение на САЩ, в Саудитска Арабия е била разгърната, не само една ракетна установка, а изключително мощна система за противовъздушна отбрана. Но тя не е могла да отблъсне ударите, поради ниската ефективност на американските противоракетни системи, които са били преодолени от полуграмотните йеменски въстаници-хусити.

„Що се отнася до реагирането на тази специфична атака с дронове, за която говорите, то нито една отделно взета система от противовъздушната и противоракетна отбрана, не може да защити от такава заплаха. Но многоцелевите отбранителни способности могат да намалят риска от атака, която би могла да бъде извършена от Иран“, повтори Данфорд на пресконференция.

Той добави, че САЩ работят със съюзниците си в региона, за да подобрят съвместно отбранителните способности на конкретните държави.

На 16 септември, руският президент Владимир Путин, в отговор на въпрос може ли да се  окаже помощ на Саудитска Арабия при такива атаки с дронове върху нефтени съоръжения, отговори, че кралството може да закупи от Русия зенитно-ракетни системи С-400 или С-300. Владимир Путин увери висшето ръководство на Саудитска Арабия, че в такъв случай, не само нефтените съоръжения, но и всички инфраструктурни обекти ще бъдат надеждно защитени. 

Автор Иво Македонски, istinata.net

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *