Ще удари ли гръм: Прокуратурата разпитва Борисов за къщата в Барселона?!

България отблизо

Прокуратурата на Република България се самосезира и ще разследва твърденията на испанското онлайн издание „Ел Периодико“.

Припомняме, че статията със заглавие „Разследване за пране на пари в Барселона сочи към премиер-министъра на България“ излезе на 21 февруари 2020 г.

Целта на разследването на прокуратурата е да се изяснят сочените данни за извършено престъпление от общ характер. По линия на механизма за международното правно сътрудничество, ще бъде поискана официална информация от испанските власти.

В хода на проверката ще бъдат снети обяснения от всички посочени в статията лица, както и ще се изиска документация за осъществявани от тях предполагаеми сделки.

Припомняме, статията твърди, че каталунската полиция и прокуратура разследват дали българският премиер Бойко Борисов е свързан с международна схема за пране на пари с крайна цел – Барселона. Разследването е започнало през месец март 2019 г. след сигнал от българското гражданско движение „БОЕЦ“.

Според испанските власти от предполагаемата престъпна схема се е облагодетелствал бившата моделка Борислава Йовчева, чиято възможна връзка с Борисов се разследва. Йовчева и баща й имат участие в две фирми със седалище в Барселона – Numin Invest SL и EMA BGS SL, които са получили над 5 млн. евро от 2013 г., пише news.bg.

Какво ще излезе от цялата тази пушилка не е много ясно сега, но при всички случаи ще се разбутат стари зависимости и афери. Да видим какво в крайна сметка представлява прокуратурата и новия главен прокурор. Ако е зависим от премиера, това веднага ще се види.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *