Адвокатът от Лондон, сочен за премиер на Слави, разкри последствията от върнатия мандат и обясни какво трябва да направи ИТН!

България отблизо
Юристът от Лондон Румен Чолаков, за когото преди време се появи информация, че е кандидатът за премиер на Слави Трифонов, направи интересен анализ на политическата обстановка в България.

„Чолаков, който преди време каза, че евтиното излиза най-скъпо“, сега обясни защо според него от „Има такъв народ“ (ИТН) са върнали мандата.

„Връщането на мандата от „ИТН“ беше пропусната много рядка възможност, макар и да е достойна принципна позиция.

Възможността да държиш статуквото между чука на ревизионно управление и наковалнята на служебен кабинет на Радев в продължение на една година (минимум до изтичането на мандата на Радев на 21 януари 2022).

Какво щяха да направят?

Да гласуват вот на недоверие – и правителството отива на избори като герои в борбата срещу статуквото, обичани от всички. Да го държат? И тогава ако това правителство е честно да бъдат подложени на дълга и тежка ревизия от него.

Беше пропусната и възможността да се покаже на хората, че друг освен Бойко може да управлява тази държава и то много по-добре от него.

Не изключвам тази възможност да се появи отново на предсрочните избори. Може би дори ще е по-добре – да не бързат тези, които вещаят края на Слави и протестните партии. Надявам се да е така – не всичко е загубено.

Но в битката, която предстои вече няма да е достатъчно да бъдеш анти-ГЕРБ, а ще трябва да покажеш и какво си, в какво вярваш, какво предлагаш и с кого ще го реализираш. И то когато призракът на национализма отново броди, съвсем открито, жадно и шумно“, написа Чолаков в личния си фейсбук профил.

„Това, което наблюдаваме в парламента, е открита война между тройния съюз на статуквото и Антантата на протеста. Обидно е, че промените, приети вчера, бяха продукт на такъв задълбочен спор 14 часа. Това за мен са естествени промени в страна член на Европейския съюз. Но това са първите стъпки.

Електронното гласуване е прието на референдум, преди 6 години има гласуван и закон. То трябва да бъде въведено възможно най-скоро. Съжалявам, че решението на парламента беше да го отхвърли. Истински справедлив изборен процес може да се гарантира от електронното гласуване.

Мажоритарната система е по-добрата. При нея всеки народен представител носи отговорност към своите избиратели. Всеки гражданин знае кой е неговият представител и може да се обърне към него. Това е чистата форма на представителна демокрация.

Но тя трябва да бъде въведена само като част от пакет от промени – намаляването на броя на депутатите на 120 и електронно гласуване. Без честни избори и достатъчно дълга разяснителна програма за нея, мажоритарната система ще се провали. Не може да се прави от днес за утре“, допълни ‚юристът.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *