Американци купуват „Теленор“! Има ли българска следа? Вижте само тук!

България отблизо

Една много интересна тема се върти из публичното пространство от известно време и сякаш покрай другите теми, които вълнуват обществото ни, някак не и се придава нужното значение, а може би това се прави и умишлено.

Става въпрос за една сделка, доста апетитна при това – продажба на активи на Telenor.

Норвежкият мобилен оператор Telenor(Теленор) е в България от средата на 2013 година. Той придоби активите на „Глобул“ и „Германос телеком България“ от гръцката ОТЕ. Тогава цената на сделката беше 717 милиона евро. От сделката досега скандинавската група успя да усили пазарния дял и бързо да въведе 4G мрежа. От резултатите за последното отчетено засега трето тримесечие твиждаме, че телекомът има 3.23 милиона абонати в България, тоест с 9% по-малко спрямо същия период на миналата година. Това се дължи най-вече на намаляване броя на клиентите на предплатена услуга. Както показва отчетът на Telenor, средният приход от абонат (ARPU) нараства – с 6% до 14 лв. на месец.

През месец юни миналата година се разпространи информация, че една от най-големите телекомуникационни компании ще продава част от бизнеса си. Тогава Telenor опроверга тези слухове за продажба на филиали в Източна и Централна Европа. Според появилата се информация, телекомът е обмислял възможност да продаде сръбското си подразделение на компанията за частни капиталови инвестиции KKR. Тогава изпълнителният директор на Telenor Сигве Бреке беше заявил за Reuters : “Много сме доволни от портфолиото си в Централна и Източна Европа… засега нямаме планове да правим промени в това отношение”. В средата на миналата година обаче Telenor продаде банката си в Сърбия на River Styxx Capital – български предприемач от албански произход Елвин Гури. Той придоби 85% от банката.

Това беше положението в средата на миналата година.

Компанията днес оперира в 13 държави: в скандинавските страни – Норвегия, Швеция и Дания, в централна Европа – Унгария, България, Сърбия и Черна Гора, и в страните в Азия – Пакистан, Индия, Тайланд, Мианмар,  Бангладеш и Малайзия.

В последните дни отново се тиражира информация за продажба на част от бизнеса на Телекома Telenor, става въпрос за България, Сърбия и Черна гора. Съобщението идва от специализираното издание Mergemarket. Събирането на оферти явно е ставало тихо и извън България, защото местни консултанти не знаеха за процеса.

Водят се разговори с американския фонд и става въпрос за цена около два милиарда евро. Този фонд притежава сателитен телевизонен оператор в Сърбия, а има и други инвестиции в района. Има вероятност сделката да включва и Унгария. Кандидатът за закупуване най-вероятно има желание за сливането и с американската инвестиционна компания KKR. Това би довело над 10 милиона клиенти на купувачите, особено ако Telenor продадат и своя унгарски бизнес.

Отчитайки високата печалба на Телекома Telenor (за третото тримесечие на 2017 година е над 66 милиона лева), човек си задава въпроса дали пък няма истина в слуховете за участие на български олигарси чрез поставени лица в покупката на тази апетитна хапка?

Хубаво е да си припомним и за  бившия депутат от „Реформаторския блок“ Гроздан Караджов, който бе обвинен за участие в схема за присвояване на над 5,5, млн. лева от „Теленор“. Специализираното звено „Антикорупция“ към градската прокуратура бе започнало разследване за източване на „Теленор“  преди норвежкият телеком да купи „Глобул“ от гръцката компания „ОТЕ“.

Според обвинението Караджов е действал като помагач на главния изпълнителен директор на „Космо България Мобайл“ ЕАД в длъжностно присвояване. Разследването е започнало по сигнал на „Теленор“ от 27 април 2016 г.. След сделката за телекома през 2013 г., новото ръководство на „Теленор България“ извършило вътрешен одит и собствено разследване, които установили съмнителни сделки с 21 компании за 48 млн. лева. За тези данни съобщи в началото на 2017 година норвежкият икономически всекидневник Dagens næringsliv (DN).

Участието на Гроздан Караджов в схемата за източване на дружеството е чрез негова фирма, сключила три договора с „Космо България“ на обща стойност 5 545 660,51 лева, твърди прокуратурата.

Да припомним, че според запознати с аферата депутатът от Реформаторския блок и шеф на транспортната комисия в парламента тогава Гроздан Караджов беше задържал въвеждането на по-евтиния роуминг в България за цели шест месеца срещу 600 000 евро на месец в нарушение на решението на Европейския съюз.

Има ли някакъв резултат? Няма информация досега.

И как да не търси истината човек –все пак става въпрос за третия по големина мобилен оператор в България ?

Ние гледаме на случващото се с очите най-вече на потребители, разбира се.

Има ли намесени българи в тези сделки – остават съмнения поради липса на прозрачност.

Няма да ни учуди нищо, но едва ли истината за сделката в България ще види бял свят.

Просто някой ще се нагуши с много милиони.

И няма начин да не съществува българска следа.

Наистина няма начин!

Автор Ели Комитска,  istinata.net

 

 

 

 

 

 

Tagged

1 thought on “Американци купуват „Теленор“! Има ли българска следа? Вижте само тук!

  1. До „истината“ не се стига с подхвърляне на конспиративни теории.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *