Атанас Пеканов: Отчаян и ядосан съм заради неприетите закони по Плана, данъкоплатците са жертва

България отблизо
Аз съм отчаян и ядосан заради спънките пред Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ). Парламентът няма мнозинство и желание да придвижи въпросите, които най-много ни спъват. Корупцията е нещо страшно, тя спира развитието ни. От години има редица реформи, които се спират. Това заяви вицепремиерът по управление на европейските средства Атанас Пеканов.

Имаме да получаваме втори транш от 748 милиона евро по Плана за възстановяване и устойчивост. Няма да ги загубим, но всичките рискове в момента са от забавяне, което се дължи на неприети закони. Тоест, не е критично това забавяне, но то започва да се натрупва. Ще ви дам пример. Ние внесохме 17 закона, от които пет бяха приети, значи още два-три на момента ще трябва да се приемат само за второто плащане. Законът за главния прокурор, той е дори по средното плащане. Тоест, ние си вършим работата, така че Планът да се изпълнява дотолкова, доколкото зависи от нас като изпълнителна власт, каза още по бТВ вицепремиерът.

Има решения за реформите и това е нормално, тъй като сме парламентарна демокрация, и така трябва и да бъде. Трябва да минат през парламента, тъй като голяма част от реформите значат законови промени, а други не минават, между другото, които са изключително важно. Министерство на енергетиката със закъснение, но входира преди две-три седмици закона за възстановяването енергийни източници. В цяла Европа в момента дават пари за това, а той няма да бъде разгледат. Данъкоплатците са жертва на нежеланието на депутатите да приемат закони в парламента, допълни Пеканов.

„Аргументите на депутатите са несъстоятелни, ако имаше желание, можеше да се случи правосъдната реформа. Хартиената бюлетина се прие за една нощ. Просто няма желание“, посочи Пеканов, като подчерта, че ПВУ е важен инструмент: “ Той е натиск да се случат структурни реформи. Това е един инструмент, който ни помага да се движим напред. От Брюксел ми звънят през ден, за да питат дали ще има контрол на главния прокурор. За да имаме по-добър жизнен стандарт, трябва да се борим с корупцията. Всичко това не е, за да вземем едни пари, трябва да мислим дали искаме страната да се движи напред. Трябва да се упражнява натиск, за да се движим в правилната посока“, обясни Пеканов.

„За момента няма риск от загуба на средства по ПВУ, но има забавяне, което се натрупва“, подчерта той.

Вицепремиерът по управление на европейските средства предупреди, че влизаме в наказателни процедури, а санкциите се плащат от данъкоплатците.

Според Атанас Пеканов най-големият проблем за влизането на България в еврозоната ще е спекулата.

 

Тук държавата трябва да установи контрол и да налага санкции, като може да подадеш сигнал, и тук, смятам, че ще трябва да се поучим от опита на Хърватия, където видяхме, че явно е имало проблеми. За доходите това не би трябвало да е проблем, защото за доходите влизането на еврото ще бъде допълнителен стимул те да нарастват по-бързо. Неслучайно синдикатите от КНСБ подкрепят това, защото те знаят, че след това ще имат механизм, с който да отидат и да кажат на финансовия министър: Аз не искам минимална работна заплата от 800 лева, искам от 800 евро. Наистина министърът няма да е много доволен от това, но това ще е позицията и ще даде по-силна преговорна позиция именно на работещите, заяви вицепремиерът.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *