Великобритания категорична: Забраняваме добива на шистов газ! Води до…

Свят

От днес Великобритания налага мораториум върху добива на газ чрез фракинг (хидравлично разбиване) в Англия, съобщи правителството.

Аргументът е, че при използването на този метод има риск от „недопустими последици“ за местното население чрез предизвикване на земни трусове, съобщиха осведомителните агенции.

Правителството на Борис Джонсън е показвало, че подкрепя добива на шистов газ като един от начините за намаляване на зависимостта на страната от внос на природен газ, с който се отопляват около 80 на сто от британските домакинства, отбелязва Ройтерс. Срещу фракинга обаче са природозащитници, които посочват, че този метод противоречи на обещанието на Великобритания да постигне до 2050 година нулеви въглеродни емисии. Днешното съобщение за забраняване на фракинга, което е промяна в политиката на правителството, се обяснява и с факта, че сега Джонсън се готви за нови парламентарни избори на 12 декември, отбелязват медиите, цитирани от БТА.

Мораториумът ще остане в сила, докато не се появят нови убедителни доказателства за безопасността на този метод, се казва в съобщението на правителството.

Решението се свързва с инцидент от август, когато при разработването от британската компания Куадрила на газово находище недалеч от Блекпул, Северна Англия, в околността бе регистрирано земетресение с магнитуд 2,9, разлюляло някои къщи. Това предизвика вълна от обществено недоволство. След разследване на инцидента британският регулатор OGA, отговарящ за добива на петрол и газ, заяви, че засега не е възможно да се предрече точно дали са възможни земни трусове, свързани с фракинга. /БТА/

loading...

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.