Владимир Каролев към Борисов: Посмали много! Кредитният рейтинг не се повишава, а само перспективата!

България отблизо
Борисов не знам с какво се хвали, като по време на НДСВ кредитният ни рейтинг се повиши 17 пъти, а сега дори не се повишава рейтингът, а перспективата. Бих му казал, ”Посмали малко” или по-точно ”Посмали много”.
Това заяви икономистът Владимир Каролев.

Това, което каза Борисов е отчасти вярно, отчасти невярно, посочи още Каролев в коментар за изказването на премиера по повод международната рейтингова агенция „Фич“, която повиши перспективата от стабилна на положителна пред дългосрочния кредитен рейтинг на България в чуждестранна и местна валута. „Несигурният резултат от изборите ще влоши положителната перспектива на рейтинга на България, заяви Бойко Борисов.

Основните показатели, които всички кредитни агенции разглеждат, са свързани с ръста на икономиката. В изследването нас ни сравняват с по-слабо развитите страни. Друг важен показател е финансовото състояние на държавата. Наистина финансовото състояние на държавата е добро, но това е благодарение на валутния борд, Борисов няма никаква заслуга. С „Фич“ съм съгласен, че без да броим КПП-тата, след Швеция България беше страната с най-малки рестрикции, което се отразява на сравнително доброто състояние на икономиката ни, заяви Каролев.

В доклада на „Фич“ се казва, че не очакват политическа нестабилност, пише че има вероятност за правителството на малцинството, но не очакват това да доведе до проблеми, добави той.

ГЕРБ не правят големи пакости, защото валутният борд им пречи, но политически стоим добре. Ако някои от големите популисти се съберат и спечелят изборите, това носи политически риск, но те едва ли ще съберат 4%, каза още Владимир Каролев.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *