Говорейки за онези държави, които очакват гибелта на Русия, руският президент Владимир Путин подчерта, че „ние се притесняваме само от едно – как да не настинем на погребението ви“.

„Укрепвайки страната си и гледайки какво се случва в света, в други страни, искам да кажа на онези, които все още чакат постепенната гибел на Русия: в този случай се тревожим само за едно нещо – как да не настинем на погребението ви“, изтъкна Путин по време на заседание на дискусионния клуб „Валдай“.

Руският държавен глава добави, че се гордее с Русия и нейните граждани, които са готови да направят всичко възможно, за да си помогнат взаимно през трудния период на пандемията COVID-19.

„По време на най-трудните моменти на пандемията се чувствах и, честно казано, все още се чувствам горд от Русия, нашите граждани и тяхната готовност да направим всичко възможно един за друг и, разбира се, на първо място и най-вече нашите лекари, медицински сестри и парамедици – на всички, без никакви изключения, които са стълбове на нашата здравна система“, отбеляза още Путин пред „Валдай“.

Руският президент също така настоя, че докато международната общност се опитва да мобилизира усилията и силите си за борба с пандемията COVID-19, ако тя беше обединена можеше да се направи повече.

„Сблъсквайки се с тази [COVID-19] заплаха, международната общност се опитва да предприеме определени действия за нейното неутрализиране и някои неща вече се правят заедно. Искам веднага да кажа, че не всичко, което е необходимо да се направи, е направено, затова трябва още по-голямо обединение на международната общност, за да устоим на такова колосално общо предизвикателство „, каза Путин.

Към днешна дата над 41,3 милиона души са заразени с коронавирус в световен мащаб, с над 1,13 милиона смъртни случаи, според университета „Джон Хопкинс“.

Дискусионният клуб Валдай се провежда в Москва от 20 до 22 октомври. Тази година темата е „Уроци по пандемия и нов дневен ред:“ Уроците на пандемията и новата програма: Как да превърнем световната криза във възможност за света „.