Владислав Панев и икономистът Георги Ганев аут от листите на ПП-ДБ за депутати

България отблизо
Знакови лица като бившият лидер на „Зелено движение“ Владислав Панев и икономистът Георги Ганев няма да са част от 50-ото Народно събрание. Сред водачите за парламентарния вот има няколко рокади заради отцепването на „Средна европейска класа“ и „Зелено движение“ от обединението, както и заради избора на Андрей Гюров за подуправител на Българската народна банка, пише „Дневник“

Така на мястото на Андрей Гюров като водач в Благоевград влиза бившият министър на регионалното развитие Андрей Цеков. В бургаската листа първото място, досега винаги заемано от лидера на „Средна европейска класа“ Константин Бачийски, вече е за бившия премиер акад. Николай Денков.

 

В подредбата на листата на обединението за европейските избори няма изненади. Очаквано при разпределението на местата предимство има „Продължаваме промяната“, която има 10 кандидати. „Да, България“ има шестима представители и само едно в първата петица. ДСБ има един кандидат – евродепутатът Радан Кънев.

Досегашният зам.-председател на парламента Никола Минчев е водач, като той не участва в надпреварата за парламента. Дипломатът Стефан Тафров от „Да, България“ е втори, следван от депутатите от партията на Кирил Петков и Асен Василев Даниел Лорер и Деница Симеонова. Досегашният евродепутат Радан Кънев е пети. След него се нареждат Христо Петров (по-известен като Ицо Хазарта), Искрен Митев, който ще участва само в този вот, но не и в надпреварата за нов мандат в парламента.

На осмо място е анализаторът Алина Добрева (номинация на „Да, България“), която има 9-годишен опит в Изследователския център към Европейския парламент, следвана от кадъра на „Продължаваме промяната“ Ива Руйчева. Председателят на „ВОЛТ“ Настимир Ананиев е десети. На 11-то място е Димитър Димитров, следван от Борислав Антонов, Красимир Александров, Силвия Атипова, Марин Йотов и Богомил Георгиев. Настоящият депутат, съосновател на популярната в социалните мрежи платформа „Майко мила“ и традиционен рекордьор по преференции Елисавета Белобрадова е на последното 17-то място в листата на обединението.

Промени в челните места има и при листата в Кърджали, която на последните парламентарни избори през април 2023 г. беше оглавена от съпредседателя на „Продължаваме промяната – Демократична България“ Атанас Атанасов. Този път на първа позиция е поставен бившият общински съветник Радослав Милев. В Перник листата на обединението ще поведе Кирил Петков, вместо бившият вътрешен министър Бойко Рашков, който водеше миналата година. Рашков остава втори в листата.

Бившият министър на икономиката Богдан Богданов ще води две листи – тази в Плевен и тази в Пловдив област (на мястото на Росен Костурков, който преди дни обяви, че напуска политиката – б.а.) В Силистра също има рокада – там водач ще е Богомил Петков, който замества Стоян Георгиев, напуснал партията на 1 май.

Илина Мутафчиева, която беше член на „Зелено Движение“, ще оглави отново листата на „Продължаваме промяната – Демократична България“ в Търговище.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *