Голям шамар за Урсула фон дер Лайен, обвиниха я в нещо много сериозно

Свят

Четирима еврокомисари и няколко евродепутати поставиха официално под съмнение безпристрастността на шефката на ЕК Урсула фон дер Лайен при назначаването на германеца Маркус Пипер на висок пост в изпълнителната власт на ЕС.

„Външният министър“ Жозеп Борел, икономическият Паоло Джентилиони, този на труда и социалното дело Никола Шмит и на вътрешната търговия Тиери Бретон обвиниха в писмо шефката си в „политическо фаворизиране“, тоест облагодетелстване.

 

Просто защото тя въобще не разгледала кандидатурите на двама чешки и на един шведски кандидат за въпросния важен и добре осребрен пост, които имали много по-добри служебни характеристики от тази на „крайния победител“. А както обясни френският всекидневник „Льо Монд“, шефката на ЕК на бърза ръка назначила нейния сънародник и съпартиец от десния Християндемократическия съюз (ХДС) на Германия.

Италианският в. „Република“ пък без да се церемони написа, че Урсула фон дер Лайен пак била „сгазила лука“, след като преди няма и седмица тя бе обвинена в много сериозно прегрешение от европейската прокуратура.

Става дума за раздуханата от медиите като „Пфайзергейт“ афера с дъх на корупция – според магистратите на ЕС „премиерката“ била договаряла съвсем незаконно и лично с изпълнителния директор на фармацевтичната компания „Пфайзер“ доставката на ваксини срещу COVID-19 за 1,8 милиарда общоевропейски пари.

Сега пък пишещото братство нарече новата й далавера „Пипергейт“ – на името на все още евродепутата от ХДС Маркус Пипер, когото Фон дер Лайен назначила на 31 януари за „специален пратеник на ЕС за малките и средни предприятия“ с нетна месечна заплата от 17 000 евро.

И в замяна, както подчерта „Република“, на форума на Европейската народна партия в Букурещ месец по-късно германските християндемократи формализират подкрепата си за повторна номинация на Фон дер Лайен за председател на ЕК.

Според медиите в момента „премиерката“ на ЕС е подложена на истински кръстосан огън, тъй като освен цитираните четирима еврокомисари, срещу нея се разбунтуваха не един и двама евродепутати.

Разбира се мишената е както тя, така и съпартиецът й Маркус Пипер, като германският евродепутат от Зелената партия Даниел Фронд заплаши, че ако Фон дер Лайен не анулира назначаването му сама, то ще бъде блокирано в законодателния орган по време на обсъждането на бюджета на съюза през следващата седмица.

Както посочиха „Льо Монд“ и „Република“, инициативата била подкрепена освен от „Зелените“, също и от групите в Европарламента на социалистите и другите леви партии, като почти сигурен бил „червеният картон“ и на либералите.

Та ако евродепутатите осъществят намерението си, според медиите това ще бъде силен „еврошамар“ за Урсула фон дер Лайен, който вероятно щял да я откаже да се кандидатира отново за „министър-председателка“ на Европа.

Tagged

1 thought on “Голям шамар за Урсула фон дер Лайен, обвиниха я в нещо много сериозно

  1. Просто тая по погрешка е избрана на този пост, защото си остава нагла мошенничка!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *