Двата американски блока на АЕЦ „Козлодуй“ ще струват $ 14 млрд. Спреният „Белене“ с Русия щеше да струва 10 млрд. лева

България отблизо

Румен Радев, министър на енергетиката на България, и Андрю Лайт, помощник държавен секретар по международните въпроси към Министерството на енергетиката на САЩ, подписаха междуправителствено Споразумение за сътрудничество по проект за изграждане на ядрена мощност на площадката на АЕЦ „Козлодуй“ и ядрена програма за граждански цели в България. „Гласове“ припомня, че миналата година след американски натиск България реши да продаде на Украйна оборудването за АЕЦ „Белене“, чието завършване с руско участие щеше да струва на страната ни 10 млрд. лева

България и САЩ подписаха в понеделник междуправителствено споразумение за ядрено сътрудничество, което отваря пътя за изграждането на VІІ и VІІІ блок на АЕЦ „Козлодуй“ по американската технология AP-1000 на „Уестигнхаус“ за цена до 14 млрд. долара. Също така се регламентира обща работа по проекти за инсталиране на малки модулни реактори в индустрията, за извеждане на реактори, преработка и съхранение на отработено ядрено гориво, съвместни ядрени изследвания и обмен на кадри, пише Велислава Пеева в mediapool.bg.

„Целта е да отидем отвъд купуването на технологии“, каза министърът на енергетиката Румен Радев, който подписа от българска страна документа.

„Смятаме, че България може да бъде регионален лидер в областта на ядрените изследвания и регионален енергиен хъб“, заяви на свой ред Андрю Лайт, помощник-секретар по международните въпроси в американското енергийно ведомство, който парафира меморандума.

 

 

„Ще разработим споделена визия за ядреното развитие и постигане на въглеродна неутралност“, посочи Радев.

По думите му, освен че дава началото на строежа на VІІ и VІІІ блок на нова площадка на съществуващата ядрена централа край Козлодуй, със САЩ ще се работи и за прилагане и разработване на иновативни ядрени технологии, касаещи не само целия горивен цикъл, но и обучение на кадри, които ще се необходими за изграждането и експлоатация на новите ядрени мощности. VІІ блок по график трябва да влезе в експлоатация в края на 2034 г. и времето дотогава ще бъде използвано за квалификация и преквалификация на специалисти.

 

 

През март трябва да стане готово предварителното проучване за изграждането на два нови реактора в АЕЦ „Козлодуй“ по технология AP-1000 с използването на наличната инфраструктура. То ще даде индикативната цена на блоковете, но каква ще е тя всъщност ще замиви и от търга за избор на строител, който в момента провежда проектната компания „АЕЦ Козлодуй Нови мощности“.

 

По думите на Радев целта на правителството е да се подпише договор за строежа на двата блока на фиксирана цена, която според досегашните разчети не би трябвало да надхвърля 14 млрд. долара общо. При такава стойност цената на произвежданата от новите реактори електроенергия ще е около 65 евро/МВтч, каза енергийният министър и посочи, че тези финансови параметри са напълно постижими.

Към момента в проектната компания са наляти 1.5 млрд. лв. от „Българския енергиен холдинг“, а в държантия бюджет са предвидени гаранции за 3 млрд. лв. за проекта.

 

 

По думите на Радев по време на посещението му в САЩ миналата седмица са били обсъдени и възможностите за мостово финансиране на проекта, както и кредитиране през издадените държавни гаранции. Той обаче не даде повече подробности. Преди време Валентин Николов, изпълнителен директор на АЕЦ „Козлодуй“, каза, че от участниците в строежа може да се поиска да осигурят експортно кредитиране за произвежданата от тях продукция.

Радев отбеляза, че ядреният проект ще е изрично държавен.

Възможностите за инсталиране на малки модулни реактори също са част от споразумението, но те ще зависят от нуждите на индустрията, тъй като разновидностите са много, допълни енергийният министър.

 

 

Миналата година след американски натиск България реши да продаде на Украйна оборудването за АЕЦ „Белене“, чието завършване с руско участие щеше да струва на страната ни 10 млрд. лева.

Андрю Лайт и Румен Радев подписаха ядрено споразумение, което е отвъд строежа на VІІ и VІІІ блок. сн. Mediapool.

Със САЩ ще се работи и по технологии за преработка и съхранение на отработеното ядрено гориво от сегашните V и VІ блок на атомната централа. Като част от досегашните договори с руската ТВЕЛ, която осигурява свежото ядрено гориво за централата, високорадиоактивните отпадъци се извозват за преработка в Русия. Част от тях обаче трябва да се върнат за съхранение обратно у нас, а тази пролет се очаква V блок да заработи с гориво на „Уестингхаус“. По въпросите с преработката на отработеното ядрено гориво се работи и с Франция и Финландия, припомни Радев.

 

 

На американския опит ще се разчита и при извеждането на стари ядрени мощности. Все още Държавното предприятие „Радиоактивни отпадъци“ (ДП РАО) работи по спрените четири малки руски блока ВВЕ-440. То е подписало в САЩ споразумение със съответния орган за съвместни дейности по извеждане на реактори от експлоатация.

„Подготвят се и обучителни програми за ядрени специалисти“, каза Радев.

Лайт допълни, че ползите от изграждането на два нови ядрени блока са много повече от инвестиции за милиарди и откриване на огромен брой нови работни места, а развитието на сегашния ѝ опит в ядрените технологии ще ѝ донесе лидерство.

„Това споразумение ще играе жизненоважна роля за насърчаване на сигурността и декарбонизацията не само на българския, но и на европейския енергиен сектор и ще подкрепи усилията на България да засили всички аспекти на ядрената си програма за граждански цели, включително ядрената безопасност и сигурност, доставката на ядрено гориво и регулаторната рамка“, заяви още американският помощник-секретар.

 

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *