Денков издирва лоши полицаи, симпатизирали на още по-лоши държави. Сигналът е на „Боец“

България отблизо
Отправни ли са заплахи от полицаи със симпатии към чужди паравоенни организации към министър от кабинета? Въпросът изникна по време на днешното правителствено заседание, където премиерът акад. Николай Денков поиска МВР да извърши проверка.

„Очаквам проверка на този сигнал, както и конкретни действия от МВР за цялостна и дълбока реформа, така че такива хора да не могат да служат в МВР. Няма как служител на реда да отправя заплахи към действащ министър. Има други начини да представят тяхното несъгласие с едно или друго решение и с една или друга личност“, каза Денков в началото на заседанието на Министерски съвет.

 

Става дума за сигнал на ГД “БОЕЦ” към прокуратурата. Всъщност според сигнала на сдружението полицейски служители са съпричастни към руската ЧВК „Вагнер“, а заплахите са били отправени спрямо военния министър Тодор Тагарев. Посочено е и името на полицая – служител на специалните полицейски сили към СДВР.

 

„МВР е основна институция във всяка една държава, вие дължите властта, силата, информацията и възможностите за предотвратяване на проблеми и намиране на решение, трябва да действаме самокритично, да търсим къде са проблемите в нас и едва тогава да сочим някой навън, който смятаме, че е виновен и да знаем, че трябва да носим отговорност за координацията между институциите, а не да се опитваме да си прехвърляме отговорността една към друга“, призова още министър-председателят.

 

Денков коментира и полицейското насилие срещу граждани на протеста срещу ръководството на Българския футболен съюз.

 

„Налага се отново да се върна към темата за сблъсъка между полицаи и протестиращи. Отново искам да подчертая, че преобладаващото количество от протестиращите използваха тази възможност, която имат по закон и по право да протестират, когато не са съгласни с решенията на определени институции, но сред тях имаше провокатори, които предизвикаха полицията и заради това имат огромна вина за това, което се случи. Тези провокатори трябва да бъдат издирени, разследвани и където трябва осъдени. Това е задължение на полицията, на разследващите органи и на прокуратурата. Огромна част от полицаите изпълниха своя дълг така, както трябва да го направят и могат да послужат за пример, но и сред тях имаше такива, които превишиха правата си, които използваха насилие, без да е необходимо, затова те също трябва да бъдат разследвани и наказани“, посочи Денков.

Той заяви, че от министъра очаква доклад, в който да са описани всички подадени сигнали.

„В тези сигнали ясно да е оказано кое от лицата, които ги е предизвикало, има определена вина, как е установена тя и какво наказание се очаква да очаква да получи. И от друга страна – по всички сигнали, свързани с насилие от полицаи, искам яснота които са полицаите, как са разследвани, какъв е резултатът и тези, които са превишили правомощията си, да бъдат уволнени от службите, тъй като нямат място в МВР“, посочи премиерът.

 

“Налага се да го кажа отново, защото изказванията, които чувам от последните дни, ме карат да си мисля, че министерството отново е тръгнало в грешна посока“, коментира Денков.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *