Депутати питат хартиени самолети или гарвани ще пазят небето на България. Заговориха и за пробити долари

България отблизо

Депутатите и днес влязоха в спор за вторите F-16. Депутатът от БСП Румен Гечев заяви, че се получава интересно съвпадение – в дневния ред на законодателния орган се обсъжда хартиената бюлетина и хартиените самолети, които не се знае кога ще дойдат.

Цените са прогнозни, в договорите пише, че американката страна може да повиши цените с 10% без уведомление, но същото касае цената на резервните части и цената на услугите. Никъде не пише колко ще струват резервните части и колко ще струват услугите по поддържането на самолета, изтъкна Гечев.

Той добави, че доставчикът иска да подпишем празен чек за вторите осем F-16. Няма никакви гаранции за качеството на самолетите, обслужването, резервните части и никакви гаранции няма, ако се случи нещо с доставката на изтребителите, категоричен бе социалистът.

Според Гечев се предлага договор, според който доставчикът може да си пие кафето до 2035 г. и няма нито един и пробит долар глоба, ако доставчикът не си изпълни задълженията. Правителството на САЩ не обезпечава и не дава гаранции за нито едно от техническите изделия, освен предвиденото, което касае правата на собственост. САЩ не носи никаква отговорност за нищо – нито за срокове, нито за последици за личния състав на въоръжените сили, добави той.

Най-странното нещо, по думите на Гечев е, че се получава така, че българската военна авиация приключва догодина. Партньорите ни от НАТО и САЩ ликвидират българската авиация, тъй като няма нови самолети, над небето на България ще летят само гарвани и чужди самолети, ядоса се Гечев.

Той предупреди, че рисковете за България и за бюджета ни са огромни. Първият етап не е завършен, не е доставен нито един самолет, а сега на хартия и на чертеж се предлагат вторите осем, отсече Румен Гечев, според когото дори и до края на тази година няма да полети първия самолет F-16. Подводница се прави по-бързо от изтребителите. Това ще е самолет, който ще се произвежда 100 години, според Гечев.

БСП няма да подкрепят хартиената бюлетина за F-16 а ще подкрепи друга хартиена бюлетина. Точно бедна България ли да стимулира доставчик, който не изпълнява задълженията си, запита Гечев. Той смята, че пандемията от коронавируса не е оправдание за забавянето на производството на F-16. Никакви оправдания не могат да бъдат приети, подчерта депутатът.

Решенията според Гечев могат да бъдат няколко: да се подготвят български летци да летят с първия модел Ф-16, докато се доставят другите и докато доставчикът не изпълни задълженията си, парите да са в бюджета. БСП няма да подкрепят по финансови причини удължаването на хартиените самолети F-16.

„Демократична България“ отговори на досегашните си коалиционни партньори в кабинета на Кирил Петков. Ивайло Мирчев заяви, че не му миришело нито на хартиена бюлетина, нито хартиени самолети от изказването на Гечев, а му ухаело на 1996 година. Мирчев се надява БСП да имат друго предложение какво да използва българската армия. „Докарахме се дотам 30 години ВВС, но и българската армия да са в състоянието си, в което бяха през 1989 г. – да няма нови самолети и да няма модернизация на армията“, посочи депутатът.

Той се надява, че БСП не искат с МиГ-29 да се охранява небето над България.

Гечев не разбра изказването на колегата си Ивайло Мирчев, а го определи като уплашен и нескопосен плач. Има и други бойни самолети, само че в Чехия и Унгария летят грипени. Няма ги F-16 и България е длъжна да потърси отговорност от доставчика, настоя социалистът. Има други страни-членки на ЕС и НАТО, които произвеждат достатъчно добри изтребители. Подписването на втория етап за вторите осем F-16 означава, че стимулираме нарушаване на закони и договори с всички произтичащи финансови и други страшни последици за националната ни сигурност, категоричен бе социалистът.

Отговорът на ГЕРБ не закъсня. Христо Гаджев призова депутатите да говорят по същество, защото при приемането на проекта за инвестиционен разход „Придобиване на нов тип боен самолет“ – втори етап, чак тогава може да се стигне до подписването на договори и клаузи. От ПП поискаха половин час почивка от името на парламентарната си група и получиха такава.

loading...

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *