Джеймс Пинкъртън: Половин Америка тръгна срещу Байдън

Свят

Случващото се в Ийгъл Пас, Тексас – конфронтацията между губернатора Грег Абът и администрацията на Байдън по отношение на сигурността на границите – е важен въпрос, свързан с правомощията на федералното правителство срещу правото на един щат да се защитава.

Това е и важен политически въпрос, защото сигурността на границите или липсата на такава ще бъде доминиращ въпрос преди президентските избори през ноември тази година.

Но може би най-вече това е важен национален въпрос, тъй като американците поставят фундаменталните въпроси: Може ли да се вярва на федералното правителство, че ще осигури общата отбрана? Все още ли сме един народ?

Или поляризацията между червено и синьо е толкова дълбока, че би било по-добре и от двете страни на разделението да потърсим някакво ново конституционно решение? Такова, което позволява на строителите на стени да постигнат своето, а на създателите на градове-убежища – да постигнат своето?

Дали съм мелодраматичен? Не мисля, но като минимум съм последователен. Тук, в The American Conservative, през 2005 г. написах статия за неконтролираната имиграция и свързания с нея хаос във Франция под заглавие „Национално самоубийство“.

Отбелязах, че проблемите, с които се сблъскват французите, са предвидени в един роман, публикуван три десетилетия по-рано – „Лагерът на светците“ на Жан Распал, в който се описва либерализъм, който изпитва толкова дълбока омраза към себе си, че единственото решение е да се унищожи родината.

Джон ОСъливан навремето каза: „Можете да имате отворени граници, но не можете да имате нищо друго.“

Това означава, че масовата миграция завладява всичко и САЩ няма да са изключение. (Оттогава О’Съливан се е преместил в Унгария – страна, която наистина се отнася сериозно към сигурността на границите.)

Междувременно заглавията на вестниците говорят за разгорещените страсти, предизвикани в и от Ийгъл Пас. MarketWatch определи конфронтацията като „сблъсък“, а New York Post, таблоид, обяви, че това е „война“. (Към момента на писане на статията нямаше реално насилие.)

Със сигурност левицата гледа на срещата с апокалиптични термини. „Ийгъл Пас е днешният Форт Съмтър“, гръмна статия във „Филаделфия Инкуайърър“ от 25 януари. Ще се стигне ли до гражданска война? Съмнявам се.

Както твърдях преди две години, съществуването на 50 отделни щата позволява сравнително лесно да се предвиди вътрешно разделение, което да запази съюза, макар и в променена форма. (Предстоящият холивудски филм, озаглавен направо „Гражданска война“, не променя мнението ми; студията са доказали, че не познават съвременната политика.)

Все пак суверенитетът на държавите трябва да се пази ревниво. Затова е вдъхновяващо да видим как Тексас се защитава от чуждестранна инвазия, дори против желанията на администрацията на Байдън. Днес никой американец не стои по-високо от прикования в инвалидна количка Грег Абът.

Нещо повече, окуражаващо е, че толкова много други губернатори се присъединяват към Абът. Губернаторът на Оклахома Кевин Стит беше лаконичен и точен: „Оклахома застава на страната на Тексас“.

Губернаторът на Джорджия Брайън Кемп добави: „Стига толкова. Южната ни граница е в криза благодарение на отказа на администрацията на Байдън да си свърши работата“; Кемп добави, че Абът и Тексас „имат пълната ни подкрепа“.

Губернаторът на Вирджиния Глен Йънгкин заяви: „Администрацията на Байдън превърна всеки щат в гранична територия. Трябва да спрем потока на фентанил, да спасим човешки животи и да осигурим сигурността на южната ни граница“.

След това Брад Литъл от щата Айдахо: „Беззаконната южна граница застрашава живота на всички американци, включително и на жителите на Айдахо“.

Сега Джим Пилен от Небраска: „Бях горд да заповядам на щатските войници и националната гвардия на Небраска да отидат на границата миналата година, а Небраска е горда да застане до Тексас сега.“

Ръководителят на изпълнителната власт на Алабама Кей Айви: „Тексас и щатите са се изправяли отново и отново. Белият дом? Умишлено отсъства. Достатъчно ми е.“

Дъг Бъргам от Северна Дакота заяви, че Абът „заслужава нашите благодарности за това, че предприе действия за спиране на незаконното преминаване и пресичане на трафика на наркотици и хора“.

Ким Рейнолдс от Айова добави: „Когато федералното правителство се провали, щатите се намесват. Миналата година Айова изпрати Националната гвардия на Айова и щатски войници на границата, за да спрат това нашествие.“

Разобличителката Сара Хъкаби Сандърс: „Ако президентът Байдън не иска да ни защити, щатите ще трябва да се защитават сами. Арканзас застава на страната на Тексас.“

Ограниченията в дължината не позволяват да се изброят всички праведни губернатори, но специално внимание на Рон ДеСантис от Флорида. Неговата президентска кампания може и да се провали, но активността му на губернатор ни показа, че един щатски лидер може да дръпне националния дебат надясно. Така че не е изненадващо, че той беше убедителен и красноречив, когато хвърли подкрепата си към Абът:

„Ако Конституцията наистина правеше щатите безсилни да се защитават от нашествие, тя изобщо нямаше да бъде ратифицирана и Тексас никога нямаше да се присъедини към съюза, когато това стана. Тексас спазва закона, докато Байдън го пренебрегва. Флорида ще продължи да помага на Тексас с личен състав и средства.“

Всъщност само за ден 25 от 26-те губернатори републиканци се присъединиха към своя тексаски брат. По този начин всички тези щатски ръководители са вписали имената си в почетния списък на съдбата.

Сега би било мелодраматично да сравняваме тези фигури с Уилям Травис, героичния защитник на Аламо. Легендата разказва, че по време на битката през 1836 г. той начертал с меча си линия в пясъка, като помолил всеки тексасец да премине от другата страна и да застане до него, знаейки, че го очаква мъченичество. Всички, с изключение на един човек, го направили.

Но, хей, възпрял се сред Голямата стара партия, случайно представлява щат, в който Джо Байдън получи 66% от гласовете.

За да сме сигурни, никой от губернаторите не е изложен на личен риск, но политическият риск може да се окаже друга история. Сред 50-те американски сенатори, представляващи тези 25 щата, има осем демократи. Кой от тях чете правилно всеки щат?

Губернаторът от Републиканската партия, който подкрепя Абът, или сенаторът демократ, който подкрепя Байдън и неговия човек по националната сигурност Алехандро Майоркас? През следващите няколко изборни години ще разберем.

Други важни играчи също се присъединиха към Абът и Тексас, което подсказва, че вълната вече е вълна. Ето какво казва председателят на Камарата на представителите Майк Джонсън:

„Заставам на страната на губернатора Абът. Камарата на представителите ще направи всичко по силите си, за да го подкрепи. Следващата стъпка е да се потърси отговорност от министъра Майоркас.“

А след това е Елон Мъск, с неопределена партийна принадлежност, но безспорно голямо име за десницата: „Тази администрация умишлено нарушава закона, като подпомага нелегалната имиграция в безпрецедентен мащаб!“

Можем да добавим, че „TwiX“, в своите шантави дигитални множества, сега е лидер на формирането на дясното мнение, като засенчи тромавия кабелен оператор „Fox News“. А и Доналд Тръмп, който отдели време от юридическите си терзания, добави подкрепата си за Абът.

За добро или лошо, Тръмп има много общо с настоящата Шмитовска двойственост в американската политика, но сега виждаме, че червено-синята пропаст има и други движещи се по земята сили освен него.

Всъщност някои лилави цветове се насочват към червените. Независимият кандидат за президент Робърт Ф. Кенеди-младши написа в Туитър: „Тексас е прав. Неуспехът на Байдън да защити границата не оставя на щатите друг избор, освен да вземат нещата в свои ръце… Държава без граници не е никаква държава“.

Кенеди официално е демократ и затова ходът му показва накъде според него върви Zeitgeist-а.

Историците ще се чудят как президентът Байдън е попаднал в тази ситуация. Той спечели шест мандата в Сената на САЩ, като се представяше за „Джо от средната класа“ с позиции на среден вариант по всички въпроси. И все пак някак си в края на живота си той загуби своята ловкост.

Очевидно е, че част от проблема е в неговата възраст, но също така има и „дълбока държава“, която притеснява всеки президент, и още по-дълбоката бездна на назначенията на самия Байдън, под Майоркас.

През 2022 г. активистът на АОК Шон Макелви заяви пред „Политико“: „Всъщност, това е една от най-сериозните причини за това: „Знаете ли колко криптокомунисти работят сега за администрацията на Байдън?“

„Колко са бившите служители на Бърни Сандърс, които са доста е… дълбоко в политическата мрежа на Белия дом? Фазата на революционния социализъм някак си е избледняла за левицата. Но обратната страна на това е, че много от тези хора са се инфилтрирали до най-високите нива на демократичната политика“, заяви той.

И така, ето че страховете на всеки републиканец се потвърждават. Но ето какво: те са и страховете на всеки нормален демократ с нормално желание да печели избори.

В крайна сметка вътрешната история на Грамшианската подривна дейност ще бъде разказана. Но междувременно, търсейки обяснение на поведението на Байдън, можем да посегнем към обяснителния инструмент, предоставен от видния историк Робърт Конкуест.

Неговият „трети закон“ инструктира: „Поведението на всяка бюрократична организация може да бъде разбрано най-добре, като се приеме, че тя е контролирана от таен заговор на нейните врагове.“

Тази гледна точка е толкова стряскащо цинична, че е необходимо известно време, за да я обхване човек. И все пак какво друго би могло да обясни предаността на администрацията към политика, която дори NPR признава, че повечето американци смятат за позволяваща „инвазия“? И която според Галъп подкрепят само 26% от американците?

Ето една прогноза: Ако Тексас се държи твърдо, както твърди главният прокурор на щата Кен Пакстън, администрацията на Байдън ще се въздържи от истинска въоръжена конфронтация с тексасци, които са настроени на принципа на традиционализма.

След това Министерството на правосъдието на Байдън ще премине към дългосрочни правни действия, а „Самотната звезда“ ще запази бодливата си тел и ще добави още малко. След това мигрантите и техните международни спонсори ще се насочат към по-меки цели, т.е. към другите три гранични щата, всички от които имат губернатори демократи.

Тази ситуация ще продължи известно време, докато действащите ръководители не си спомнят за съдбата на един предишен губернатор демократ, който беше нападнат от мигранти, допуснати от един предишен президент демократ.

Това демократично дуо бяха тогавашният губернатор Бил Клинтън и тогавашният президент Джими Картър, и двамата победени за преизбиране през 1980 г. Мариелският поход на Фидел Кастро беше незначителен фактор за поражението на Картър, но основен фактор за поражението на Клинтън, тъй като много от кубинските престъпници се озоваха във Форт Чафи, Арканзас.

Така че, когато изборите през 2024 г. наближат и миграцията се разрасне, демократите ще изпаднат в паника и Байдън – тогава може би без услугите на Майоркас – ще направи нещо драматично за миграцията. Октомврийска изненада или може би септемврийска изненада. Или, ако социологическите проучвания са наистина лоши, изненада през август.

От своя страна гранично мислещите патриоти трябва да се стремят да институционализират това, което Абът е направил. Те се нуждаят от Червен блок за гранична и национална сигурност, допълнен с обещание за национален суверенитет, което да обвързва държавните служители и гражданите с травизиански ангажимент за почтена защита на това, което е наше.

Вярно е, че този блок няма да се различава толкова много от Републиканската партия, но все пак като прясна ad hoc структура ще има по-силен фокус и по-малко негативи.

Не всички републиканци биха пожелали да се присъединят, но за демократите и другите би било по-лесно да се присъединят към група без емблеми на слонове.

А след като този червен блок бъде създаден, за щатите членове би било полезно да попълнят всички необходими механизми за солидарност и обща защита – е, сътрудничество.

Както твърдях тук миналата година, колко прекрасен би бил светът, ако червените можеха да преследват блаженството си от сигурни граници, ниски данъци, по-малко „будна култура“, коли с бензинови двигатели и твърдо „не“ на транссексуалността. Благодарение на Грег Абът и неговите съюзници сега сме на път да го постигнем.

Превод: СМ

Източник Поглед Инфо

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *