ЕК ни шамароса за правосъдието и свободата на медиите

България отблизо
Все още има нарастваща загриженост заради функционирането на Висшия съдебен съвет и необходимостта от решаването на въпроса с неговия състав е от първостепенно значение. Това се казва в тазгодишния доклад на Европейската комисия по хоризонталния механизъм за върховенството на закона в частта му за България. И тази година страната ни е критикувана за липсата достатъчно на брой окончателни присъди за корупция по високите етажи на властта.

В документа се подчертава, че остава безпокойството, свързано с Инспектората на Висшия съдебен съвет. Отсъствието на редовни конкурси при издигането на магистратите, съчетано с прекомерното прилагане на временни премествания, рискува да даде отражение върху тяхната независимост. Остават и предизвикателствата при дигитализацията на правосъдието, пише БНР. Лобирането и защитата на информаторите все още не се регулират както трябва, въпреки че има план за справяне с това. По време на пандемията са идентифицирани рискове от корупция в специфични сектори като управление на бюджетните средства и контрола, в т.ч. и при обществените поръчки.

 

Все още предизвиква загриженост липсата на ясна регулаторна рамка, която да гарантира прозрачност при разпределението на държавната реклама, въпреки че са предприети мерки в тази насока. Съществуващите правни защитни механизми за независимостта на обществените медии съществуват, но не са достатъчни.

 

Професионалната обстановка за журналистите слабо се е подобрила през последната година, но остават проблемите като достъп до обществена информация, условия на работа и т.нар. „дела шамари“.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *