Елена Йончева осъди Бойко Борисов и ГЕРБ да ѝ платят 5000 лева заради обида

България отблизо

Премиерът Бойко Борисов и ГЕРБ са осъдени да платят 5000 лева на депутатката от БСП и журналист Елена Йончева.

Това реши съдия Иво Вътев от Софийския районен съд (СРС) по делото за непозволено увреждане, което Йончева заведе срещу Борисов и управляваната от него партия, показа проверка на „Лекс“.

То е заради две изказвания на Борисов в предизборната кампания миналата година – на 10 март в Бургас и на 12 март във Варна, в които той казва, че правителството на ГЕРБ е било принудено да плаща милиони за интервюта на Йончева. Съдът е приел за доказано, че депутатката е претърпяла вреди от първото изказване на Борисов по време на събитие в Бургас, в което той казва: „Ще ли сте успешни журналисти вие, ако по няколко милиона държавата ви плаща за едно интервю взето? Питам: Ако за интервю държавата България, през една от централите си, плаща на журналистка за интервюта в чужбина по няколко милиона струвайки, които даже нашето правителство беше принудено от предишното да доплати“.

Друга негова реплика от събитието, с която съдът приема, че е увредил Йончева, е „бяхме принудени милиони да платим за нея. С мъж – премиер тогава“, в която е визирана и връзката в миналото на журналистката с бившия премиер Сергей Станишев.

Решението на съда е от 17 май, точно месец след последното заседание по делото и с него Борисов и ГЕРБ са осъдени да платят солидарно на Йончева обезщетението от 5000 лева, както и разноски за 825 лева. Нейният иск беше за 20 000 лева, но не е бил уважен в цялост. Затова Борисов и ГЕРБ също имат право на разноски. Те бяха представлявани от Марин Марковски и Божидар Терзийски, но по делото не са били представени доказателства за сключен договор, както и за извършено плащане на хонорар, заради което не им е присъдено нищо.

Пред съда Йончева твърди, че правителството никога не ѝ е плащало пари за интервюта или за правенето на документални филми и репортажи, а тези твърдения на Борисов са накърнили честта, достойнството, авторитета, доброто име и репутацията ѝ на общественик. Искът срещу ГЕРБ е заради това, че Борисов говори от името на партията.

Борисов и защитата му оспориха правото на Йончева да иска обезщетение за непозволено увреждане, като пред съда казаха, че в речта си в предизборната кампания той говорел общо за плащани пари, а не конкретно за нея. Според тях, дори и съдът да приеме, че е налице увреждане, то искът е прекомерно висок, защото върху Йончева от години тегнели съмнения, че в кариерата си е била облагодетелствана от връзката си със Станишев. Освен това, като публична личност, трябвало да има и по-висока търпимост към критика и да не се засяга от нея. Според ГЕРБ пък отговорността по Закона за задълженията и договорите (чл. 45 и чл. 49) е алтернативна и не може да се претендира като солидарна.

В хода на делото беше назначена експертиза, която да установи дали в множеството публикации, репортажи и записи от тези предизборни изяви на Борисов, той е казал точно тези думи. Борисов и ГЕРБ са оспорили, например, че запис на „Нова телевизия“ е бил монтиран и затова е негоден като доказателство. Съдът е отхвърлил възражението, като любопитно е, че се позовава в случая и на разпитания като свидетел Никола Николов, който работи в пресцентъра на ГЕРБ. В показанията си той сам е потвърдил, че Борисов е изрекъл точно тези думи в Бургас, заради които Йончева претендира за обезщетение.

В решението си съдът подчертава, че думите на Борисов са били ясно и недвусмислено насочени именно към Йончева и публиката е стигнала до този извод, без да се налагат интерпретации.

„Изречените от първия ответник думи в своята цялост не представляват оценъчни съждения, а твърдения за осъществили се факти – че държавата е заплащала на ищцата милиони за взето от последната интервю, както и съждение, че поведението на ищцата е в конфликт на интереси, изводимо от съжителството на ищцата с действащ преди 2009 г. министър – председател на Република България.

Твърденията са конкретни – заплащане на парична сума, надхвърляща един милион за интервю, взето от ищцата, в качеството ѝ на журналист“, се казва в решението на СРС. Борисов и ГЕРБ са получили съдебни удостоверения, за да могат да искат от Министерството на финансите и Държавна агенция „Разузнаване“ документи, с които да докажат платените пари на Йончева, но такива доказателства така и не били получени. Само от БНТ изпратили договорите с Йончева, но и от тях не се доказва, че държавата е плащала подобни суми на журналистката за взето интервю.

Съдът приема още, че виновното поведение на Бойко Борисов е при изпълнение на работата му, а тя е възложена от партията ГЕРБ, която той пък управлява. Решението на съдия Иво Вътев може да бъде обжалвано пред Софийския градски съд. Източник: Би нюз

Tagged

2 thoughts on “Елена Йончева осъди Бойко Борисов и ГЕРБ да ѝ платят 5000 лева заради обида

  1. Очакван резултат! Когато фактите говорят и „грб-авите“ мълчат и … плащат глоби.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *