Ето какво означава заповедта на Путин за рублите, доларите и еврото!

Свят

Русия ще откаже да приема плащане за доставки на природен газ в „компрометирани“ валути, включително долари и евро, и ще премине към разплащания в рубли, заяви руският президент Владимир Путин, цитиран от ТАСС.

Pycĸият пpeзидeнт инcтpyĸтиpa Цeнтpaлнaтa бaнĸa и пpaвитeлcтвoтo в paмĸитe нa eднa ceдмицa дa oпpeдeлят peдa зa пpидoбивaнe нa pyбли нa вътpeшния пaзap нa Pycĸaтa фeдepaция oт ĸyпyвaчи нa pycĸи природен гaз.

 

Това на практика означава, че рублата започва да убива долара и еврото, колкото и това да не се вярваше на много финансисти. 

Причината е проста. Русия спира да приема плащане за своя природен газ в долари и евро и иска плащане в рубли. Цената на руското синьо гориво, обаче, остава много по-ниска от американския шистов газ. Защото Русия е много по-близо до Европа от САЩ. И защото вече е изградила газопреносна мрежа, която обхваща целия континент и не само него.

Следователно, европейските страни имат интерес да купуват природен газ от Русия, включително и защото е по-качествен от американския шистов газ. Но…европейците нямат достатъчно рубли, за да плащат природния газ. Затова ще бъдат принудени да купуват рубли от Русия.

А става въпрос за стотици милиарди. Така тежестта на рублата скача до небесата, защото само с нея може да се купува това синьо злато природния газ. Съответно котировките на долара и еврото падат.

Владимир Путин отново е нанесъл съкрушителен удар на самодоволния Запад.

 

На съвещание с правителството Путин посочи, че Русия ще продължи да доставя газ в други държави в съответствие с обемите и цените, предвидени в сключените по-рано договори.

 

Всички чуждестранни потребители трябва да имат възможност да плащат за руския газ в рубли, отбеляза държавният глава. Той подчерта, че бъдещи изменения по газовите договори с „неприятелски“ страни ще се отнасят само до платежената валута – тя ще бъде променена в рубли.

Със замразяването на руските резерви Западът обяви дефолт пред Руската федерация и сложи черта на надеждността на своите валути, изтъкна Путин.

 

През последните няколко седмици, както знаете, редица западни държави взеха нелегитимни решения за така нареченото замразяване на руски активи и този колективен Запад всъщност тегли черта под надеждността на своите валути, зачеркна доверието в тези валути“, каза той.

Държавният глава на Руската федерация заяви, че както „САЩ, така и ЕС са обявили по принцип реално дефолт на задълженията си към Русия“. „И сега всички по света знаят – подозираха това, а сега всички знаят – че задълженията в долари и евро може да не бъдат изпълнени“, коментира Путин.

 

Президентът нареди на правителството да изпрати съответна директива до „Газпром“ за внасяне на изменения по съществуващите договори. 

 

Доставките на петрол и газ от Русия в чужбина се изпълняват в пълен обем съгласно сключените договори, но има трудности, заяви пред журналисти вицепремиерът Александър Новак.

 

Русия е най-големият доставчик, делът на руските енергийни ресурси на световните пазари е около 40%. Очевидно пазарите на петрол и газ биха се сринали без руските въглеводороди в случай, че бъдат наложени санкции“, предупреди Новак пред Долната камара на руския парламент.

Той допълни, че има недостиг на суров петрол на световните пазари от около 1 милион барела на ден.

Новак също така каза, че Европа може да се сблъска с недостиг на дизелово гориво, като запасите сега са най-ниските от 2008 година насам.

 

Русия е най-големият доставчик на енергийни ресурси за световните пазари, посочи още той и допълни, че увеличаването на цените на енергийните ресурси може да бъде абсолютно непредвидимо.

Цената на газа в някои моменти достигна 4 000 долара за 1000 кубически метра. И това всъщност не е границата. Тъй като нивото на газа в подземните газови хранилища(в Европа – бел. ред.) в момента е на 26% от пълния обем, а миналата година беше 30,6%.

 

Отрасълът се сблъсква с трудности от финансов и логистичен характер, призна той.

 

На 7 март цената на синьото гориво достигна 345 евро на мегватчас или около 3,6 хил. долара за 1000 куб м. В момента котировките са около 1110 долара на 1000 куб. м. Новак подчерта, че въпреки покачването на цените и недостига на енергийни ресурси, Европейският съюз отказва да пусне „Северен поток 2“ под натиска на САЩ в ущърб на европейските потребители.

 

Освен това Европейският съюз въведе ембарго срещу две руски държавни компании, а САЩ и Великобритания забраниха вноса на петрол от Русия, припомни вицепремиерът, като увери, че тече преструктуриране на логистичните вериги.

 

„Дори и сега, на фона на тежката геополитическа ситуация, ние продължаваме да доставяме газ на европейските потребители в съответствие със заявленията и договорите, като използваме украинската газопреносна система в съответствие с договора до 2024 г.“, добави вицепремиерът на Русия Александър Новак, който преди години заемаше поста на енергиен министър.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *