Западни медии: Най-страшният актив на Русия, наричан „Черната дупка“ спира украинското контранастъпление

Свят

Внушителна част от крилатите ракети, с които Русия атакува тила на украинската армия, нанасяйки щети на подкрепления и инфраструктура, се изстрелват от подводници.

 

В Черно море усъвършенстваните подводници от клас 4 Kilo [означението на НАТО за дизелово-електрически подводници „Халибут” и „Варшавянка”] представляват най-страшният актив на руския флот.

Всяка от тях може да носи 3-4 крилати ракети „Калибър“, в частност вариантът за нападение на наземни цели SS-N-30A SAGARIS. Русия разчита много на тази ракета, за да осуети контранастъплението на Украйна, пише специализираното издание Covert Shores.

Kilo беше последният голям съветски проект за дизелово-електрическа подводница и се превърна в основния клас руски неатомни подводници, като също се присъедини към редиците на чуждестранните флотове чрез експортни поръчки.

Има съобщения [слухове], че още шест единици са били продадени на текущото изложение Army-2023 – отбелязва западната преса.

Като част от развитието на семейството Kilo, основният проект 877 [Halibut] беше заменен от тип 636 [Varshavyanka]. Основната разлика е преходът от аналогови към цифрови бойни системи. Това направи възможно добавянето на крилати ракети „Калибър“ и други по-модерни оръжия и оборудване към бойния арсенал.

Наричана „черна дупка“ по време на Студената война, Kilo продължава да има много слаба акустична сигнатура дори в сравнение със западните подводници AIP [независимо от въздуха задвижване].

Според автора: Русия има опит в областта на намаляването на шума и отличните безехови обшивки.

Една от подводниците от клас Kilo, Alrosa, е оборудвана със задвижваща система с реактивна помпа. Това е необичайно решение за неядрени подводници, тъй като системите за реактивно задвижване обикновено са оптимални за по-високи скорости под вода. Подобни помпени двигатели са монтирани на някои руски подводници с балистични ракети.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *