Здравният министър: Ваксината започва да предпазва на двадесетия ден след второто поставяне!

България отблизо

Най-голямата новина е, че ваксините са в България и изпълнихме това, което обещахме. Те стигнаха до всички области.

Това каза за БНТ здравният министър проф. Костадин Ангелов. „Всеки, който желае, ще се ваксинира. Започнахме с медиците“, каза още министърът.

„В самото начало, когато подписахме договорите с фирмата-производител, тя трябваше да достави ваксините във всички 28 точки в страната. В един момент разбрахме, че доставката ще е по-скоро символична, за да покаже силата на Европа.

Ваксините дойдоха само в София и трябваше много бързо да вземем решение, за да стигнат до всички точки така, както бяхме обещали“, уточни той.

„Българската православна църква в лицето на епископ Тихон Тивериополски се ваксинира заедно с мен. Така показваме, че църквата и вярата стоят рамо до рамо с науката. Само това единство може да ни помогне да преодолеем тази пандемия“, каза още министърът.

„Чувствам се перфектно след ваксинацията. Вчера усещах само неразположение при натиск на мястото на убождането“, категоричен бе проф. Ангелов.

Запитан повече ли стават желаещите да се ваксинират, той отвърна: „Желаещите стават всеки ден повече и повече. Това е нормално, защото вече излезе кратката характеристика на продукта и тази информация е достъпна на всеки“.

„Лекарите ще съветват пациентите коя е най-добрата ваксина за тях. Не очаквайте от мен или министерството да сме дистрибутори на ваксини или да говорим за конкретни ваксини. Напротив – ние ще говорим за ваксинирането като процес и ползата от него, защото ваксините са спасили човечеството“, заяви министърът.

„Неизвестните около вируса са все още много. По-важно е, че ваксината, която е доставена у нас, изгражда имунитет и това е доказано. Достига стойност, които да предпазват от вируса около 20-тия ден след второто поставяне“, каза още той.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *