Зеленски издирва Си Дзинпин, иска да спре войната! Ето отговора на Си!

Свят

Украйна търси възможност да говори “директно” с китайския лидер Си Дзинпин, за да потърси помощ за прекратяване на войната с Русия, каза президентът Влодимир Зеленски, в интервю за англоезичното издание от Хонконг “South China Morning Post”, цитирано от агенция Ройтерс.

Зеленски призова Китай да преориентира позицията си спрямо Русия и да използва своето политическо и икономическо влияние, за да помогне за прекратяване на продължаващата война в страната му.

В първото му интервю за азиатско издание, Зеленски каза, че е търсил директна връзка с китайския си колега Си Дзинпин, откакто руската инвазия започна преди над 160 дни.

“Бих искал да разговаряме директно. Имах един разговор с (президента) Си Дзинпин, който беше преди година”, каза той. “От началото на широкомащабната агресия на 24 февруари ние поискахме официално разговор, но (не сме имали) никакъв разговор с Китай, въпреки че вярвам, че това би било полезно”, каза още Зеленски.

“Уверен съм, сигурен съм, че без китайския пазар за Руската федерация Русия би се чувствала в пълна икономическа изолация”, допълни украинският президент. “Това е нещо, което Китай може да направи – да ограничи търговията (с Русия), докато войната свърши, казва още президентът на Украйна в интервюто.

Международните наблюдатели припомнят, че президентът на Русия Владимир Путин е разговарял със своя колега от Китай най-малко два пъти от 24 февруари насам, според официални данни, публикувани от Москва и Пекин.

Сред тях бе и разговор по-малко от 24 часа след началото на инвазията, след което руското посолство в Пекин каза, че Си е изразил своето “уважение” към решението на Путин да атакува Украйна. След като разговаряха отново през юни, Кремъл каза, че китайският лидер одобрява “легитимността на действията на Русия за защита на основните национални интереси”.

Междувременно министерството на отбраната на Русия съобщи, че на територията на Донецк три бригади на Въоръжените сили на Украйна са напуснаха позициите си поради големи загуби в района на селищата Соледар, Артемовск и Авдеевка.

Според военното ведомство в резултат на удар по позициите на украинската 92-ра механизирана бригада в Харковска област са унищожени до 130 военнослужещи и 13 единици бронирана техника. Освен това е било поразен и пункт за временно разполагане на подразделенията на 95-та десантно-щурмова бригада на Въоръжените сили на Украйна, разположен в района на Константиновка, в резултат на което са били убити до 400 военнослужещи от Въоръжените сили на Украйна и 20 бр. военна техника са били ликвидирани, уточнява руското военно комюнике.

За последните две седмици в Харковска област военнослужещи от руската гвардия са открили общо шестнадесет диверсанти, които са предавали информация на украинските военни за движението на руските военни колони или са помагали за коригирането на огъня на украинската артилерия, се казва още в съобщението.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *