Извънредна новина от Радев и ЦИК, ето какво се случва със служебното правителство и изборите

България отблизо

Президентът Румен Радев разговаря с ръководството на Централната избирателна комисия. Пред него държавният глава обяви, че е получил уверение от кандидата за служебен премиер Димитър Главчев, че до края на днешния ден ще бъде готов със състава на Министерския съвет.

„Уважаеми дами и господа от ЦИК, бяхме свикнали да се виждаме през няколко месеца, мислех, че ще ни се наложи по-рядко, но уви.

 

Третият мандат за съставяне на правителство завърши с неуспех и сега наред с отдавна планираните избори за Европейски парламент в същия времеви период трябва да проведем и извънреден парламентарен вот”, започна Радев.

Президентът припомни призива си към Главчев да успее да представи в едноседмичен срок състав на Министерския съвет, за да е възможна опцията за избори 2 в 1.

„По няколко причини – да имаме по-висока избирателна активност, да не разкарваме хората два пъти в кратък период и да спестим ресурси”, каза още държавният глава.

„Едно е желанието на партиите и на политиците, съвсем друго е готовността на ЦИК. От готовността и възможността на Комисията да организира прозрачни, честни и ефективни избори зависи да имаме легитимни и ефективни институции, едно реално упражняване на демокрацията”, допълни Радев.

Председателят на ЦИК Камелия Нейкова предупреди, че ако разликата между изборите за Европейски парламент и предсрочния парламентарен вот е една седмица, то това ще доведе Комисията до невъзможност да изпълни законовите си задължения.

„Ако изборите са на една и съща дата, това ще спести част от разходите, но не всички, тъй като имаме два отделни вида избори“, уточни Нейкова.

И добави: „Ако изборите трябва да са на различни дати, а не заедно, трябва да има доста сериозно време – поне между две и три седмици, за да се организира процесът спокойно. Когато времето е кратко, това може да рефлектира върху качеството на процеса“.

По думите й ако изборите не са 2 в 1 най-обективно би било европейският вот да се проведе на 9 юни, а парламентарният – на 23 юни.

„При избори за членове на ЕП резултатите се обявяват в срок не по-късно от три дни след изборния ден, а в срок до 5 дни трябва да се обявят имената на избраните евродепутати. При изборите за НС резултатите се обявяват не по-късно от 4 дни, а имената на избраните народни представители се обявяват не по-късно от 7 дни“.

Тя обясни и защо изборите не могат да са в последователни седмици: „ЦИК ще трябва да се приеме всички книжка и материали от СИК, РИК и чужбина, слез което повторно да въведе данните с всички резултати и да направи анализ на несъответствията.

След това трябва да се прегледат изборните протоколи, а едновременно с това да се организира отпечатването на хартиените бюлетини за следващия вот“.

Нейкова обясни още, че би било невъзможно машините от чужбина да се върнат у нас след първия вот, данните от тях да се свалят и те отново да бъдат изпратени в рамките на седмица.

„ЦИК до голяма степен е готова за провеждането на евровота“, каза Камелия Нейкова.

„Беше ясно, че тези избори ще проведат във всички държави от ЕС в периода 6-9 юни. Има едно постъпило предложение, но най-вероятно, ако изборите бъдат две в едно, ще се наложи да обявим нова обществена поръчка, тъй като проверихме какви са законовите възможности настоящата да се измени, няма такава възможност“.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *