Извънредно: Български изтребител МиГ-29 падна в Черно море край Шабла!

България отблизо

Изтребител на ВВС е претърпял инцидент тази нощ. Самолетът е паднал в открито море край Шабла. Предприето е издирване на машината и пилота.

Контраадмирал Кирил Михайлов, командир на Военноморските сили потвърди информацията и добави, че самолетът е „МиГ-29“ и е паднал в морето край Шабла по време на военните учения „Шабла 2021“.

Самолетът е изгубил радиовръзка и е изчезнал от радарите в 00:45 часа.

Веднага е започнала операция по търсене и спасяване, която продължава и в момента. В нея участват сили и средства от състава на Военноморските сили, Съвместното командване на специалните операции, Гранична полиция и Военновъздушните сили.

Министърът на отбраната Георги Панайотов пътува към района на инцидента. Медиите ще бъдат информирани своевременно за хода на издирвателната операция.

Провеждането на тактическото учение с бойни стрелби „Шабла 21“ е прекратено.

 

Разследването ще бъде поето от военната прокуратура.

Технически проблем или грешка на пилота може да са възможните причини за инцидента с изтребител, който падна по време на учение в района на Шабла.

Това коментира в „Тази сутрин“ бившият военен министър Тодор Тагарев.

Той обясни, че в учението участват изтребители МиГ 29, щурмови самолети Су-25, хеликоптери от ВВС и ВМС, както и средства за противовъздушна отбрана.

 

„Причините за инцидента могат да бъдат от технически характер, тъй като изтребителите, с които разполагаме, са на повече от 30 години, а поддръжката им е трудна“, обясни Тагарев.

Другата възможност е грешка на пилота.

„Изпълнението на задача в морски условия е по-сложно, отколкото над сушата. Има случаи в миналото за загуба на ориентация на пилота.

С тази стара техника той няма възможност да използва съвременни средства за навигация и управление за избягване на сблъсък. Това също е едно възможно обяснение“, обясни Тагарев.

Той допълни, че колкото по-стара е техниката, толкова по-вероятно е да има такива случаи.

Бившият военен министър изрази надежда пилотът да е успял да катапултира и да бъде открит.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *