Извънредно: ДНК анализ установява от какво е загинал нашият пилот Валентин Терзиев!

България отблизо

Сред отломките на падналия изтребител МиГ-29 бе открит биологичен материал, който бе предаден за ДНК анализ. Това съобщи във Варна началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов.

Анализът ще уточни точната причина за кончината му.

Източници на “Труд” уточняват, че става дума за парчета от тялото на пилота Валентин Терзиев. Въпросът е дали са резултат от сблъсъка на кабината на самолета с водната повърхност или от експлозия на боеприпаси или ракети. Последното е по-вероятно, защото самолетът е летял на доста голяма височина и не е възможно да падне без пилотът да докладва за евентуална неизправност на диспечерите. Следователно не се е забил в морето. Някой го е улучил още във въздуха.

Събирането на останките е в ход в район на търсене от 20 квадратни морски мили. На дъното тази сутрин са били открити два подводни обекта, като се предполага, че единият е самолетът. Предстоят изследвания със сонар и хидролокатор със странично действие, а за изваждането на изтребителя безвъзмездна помощ са обещали Институтът по океанология при БАН и фирмите “Хидроремонт”-Варна и “Хидромат”.

Техниката им ще бъде качена на специализиран кораб на Военно-морските сили (ВМС), а операцията ще координира щаб начело с началник-щаба на ВМС кап. I ранг Камен Кукуров. Ангажиран е и експерт от Военно въздушните сили (ВВС), който е инструктирал търсещите екипи за мерките за безопасност при изваждане на подводните находки.

“Главната ни цел сега е откриването на т. нар. черна кутия, за да се анализират причините, довели до инцидента и да продължи плановата летателна дейност в армията”, добави адмирал Ефтимов, който обаче не се ангажира с прогноза за финала на операцията.
В нея участват корветата “Бодри” и минен ловец “Цибър”, в готовност да се включат са водолазен катер и вертолетите “Пантер” от авиобаза “Чайка”.

“Надпреварваме се с времето. Морската среда е агресивна и продължителният престой на “черната кутия” във водата не е желателен. Колкото по-бързо я извадим, толкова по-голям е шансът информацията в нея да бъде използваема”, каза командирът на ВМС контраадмирал Кирил Михайлов.

Пилотираният от майор Валентин Терзиев изтребител МиГ-29 изчезна от радарите в 00,45 ч на 9 юни, непосредствено след успешното изпълнение на задача от учението “Шабла 21”.

Самолетът е прострелял светеща въздушна цел на височина от около 2000 м и на 15 км от брега, но се е наложило да направи допълнителна маневра, за да я уцели, защото тя е падала с висока скорост. Заради трагедията учението бе прекратено. Днес напълно угасна надеждата пилотът да бъде намерен жив.

Майор Валентин Димитров Терзиев (47 г.) е на военна служба от август 1998 г., съобщиха днес от ВВС. Завършил е Висшето военно-въздушно училище “Георги Бенковски” със специализация летец-пилот във ВВС.

Целият му служебен стаж е преминал в 3-а авиационна база Граф Игнатиево, където последната му заемана длъжност е началник на щаб на ескадрила. Притежава класна специалност “военен пилот – първи клас”. Пилотирал е самолети МиГ-21 и МиГ-29. През годините е награждаван многократно от министъра на отбраната, началника на отбраната, командира на ВВС и командира на авиобазата.

По време на службата си във ВВС и до последния си тренировъчен полет майор Терзиев изпълнява отговорно и професионално задачите по защита на неприкосновеността на въздушното пространство на България.

Tagged

1 thought on “Извънредно: ДНК анализ установява от какво е загинал нашият пилот Валентин Терзиев!

  1. тихо,тихо се промъква тезата,че морската вода е агресивна и „не е желателно черната кутия да престоява“,което може да доведе до повреждането и.От какво е направена,че не може да издържи?От картон?Ето така,когато някой се изкаже без да мисли,налага странни изводи в някои хора,които четат внимателно!Само на нашите самолети ли кутиите не издържат във агресивна среда?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *