Изненада: Русия не се изтегля от Харков! Просто примамва ВСУ и после да…

Свят

Руските сили съсредоточават основните си усилия върху подготовката за настъпателни действия в посоките на населените места Северодонецк, Соледар и Бахмут, попълване на запасите и прегрупиране на части.

Това се казва в съобщение на страницата на Генералния щаб на въоръжените сили на Украйна във Фейсбук.

 

Ситуацията в районите на Волин, Полско и Сиверски не се е променила, противникът не е предприел активни действия. В същото време на територията на Гомелска област на Република Беларус са регистрирани дейности по разминиране в районите на бившата база на Руската федерация.

Според ГЩ нашествениците са се съсредоточили върху поддържането на позиции, контролирането на пътищата за доставка по магистралите северно и източно от Харков и предотвратяването на настъпването на украинските войски към държавната граница.

Руснаците се изтеглят от североизточния град Харков и се съсредоточават върху охраната на маршрутите за снабдяване, като същевременно нанасят минометни, артилерийски и въздушни удари в Донецка област с цел „изчерпване на украинските сили и разрушаване на укрепленията.

В Донецко направление противникът съсредоточава основните си усилия за подготовка за настъпателни действия в направленията Северодонецк, Соледар и Бахмут, попълване на резерви и прегрупиране на части.

Там бяха прехвърлени до две батальонни тактически групи. Противникът провежда щурмови действия по линията на съприкосновение с подкрепата на самолети и артилерия, има частичен успех в района на Авдиевка.

В посоките на Лиман и Северодонецк противникът прегрупира войските. Отбелязано е укрепването на групата със сили към батальонната тактическа група в района на жп гара Нови Айдар.

В Мариупол противникът продължава да блокира украинските части в района на завод Азовстал, да нанася масирани артилерийски и въздушни удари и да извършва щурмови действия, допълва Генщабът.

В Запорожко направление противникът съсредоточи основните си усилия върху артилерийски обстрел на позициите на въоръжените сили.

Ситуацията в района на Южен Буг не се е променила съществено. Основните си усилия агресорът насочва към поддържане на окупираните граници, провеждане на разузнаване, попълване на боеприпаси и горива и смазочни материали, и извършване на артилерийски обстрел на позициите срещу украинските войски.

По време на специална операция в Украйна руските системи за противовъздушна отбрана прихванаха през деня украинска балистична ракета „Точка-У“ в района на село Хлебороб, съобщи руското министерство на отбраната на 14 май.

Официалният представител на руското министерство на отбраната генерал-майор Игор Конашенков съобщи, че три ракети от реактивната система за залпов изстрел „Смерч“ са свалени край Каменка в Харковска област.

„На 14 май руски самолети и хеликоптери нанесоха поредица от удари по 33 района, където са базирани войските на украинските въоръжени сили. До 90 националисти бяха елиминирани“. Армейската авиация порази 33 района с концентрация на жива сила и военна техника, ликвидира до 90 украински военни и 18 единици техника на противника“, каза Конашенков.

От ведомството показаха кадри от разрушаването на понтонен прелез и унищожаването на подразделение на въоръжените сили на Украйна, което се опита да премине през река Северски Донец.

„Понтонният прелез е напълно разрушен от артилерийски огън и е потънал. Вражеските бронирани машини с екипажи, които успяха да преминат през понтоните, бяха унищожени от артилерийския огън“, гласи още съобщението.

 

Превод и редакция: БЛИЦ!

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *