Илияна Йотова: Продажбата на „Лукойл“ е опасна за националната сигурност

България отблизо

„Според мен това е сюжет с продължение, чакаме следващите дни да изникне и името на евентуалния купувач, който очевидно е договорен“.

Това каза вицепрезидентът Илияна Йотова, попитана дали има опасност за българските потребители от продажбата на активите на „Лукойл“.

Според нея е очевидно, че има опасност, и то опасност за националната сигурност. Защото бензинът, нефтопродуктите, природният газ и електрическият ток са елементи от системата, без които икономиката ще рухне.

„Това, обаче, не е новина, тъй като, както по традиция правителството трябва да съобщи такова извънредно събитие. Но тази новина беше съобщена от министър Асен Василев през „Файненшъл таймс“, та ако може по-малко български граждани да научат за нея, посочи Йотова.

„Това, което ние искаме да знаем, е каква ще бъде съдбата на рафинерията, България ще има ли такава, ще бъдат ли запазени работните места. Ще осигурят ли работа за хората, как ще бъде запазена националната ни сигурност, как ще бъдат осигурени доставките и кой как ще гарантира цените на горивата“, заяви тя.

По думите ѝ с „целия този цирк, който се разиграваше последните два месеца – дерогация с един срок, с втори срок, ще има, ще няма, очевидно целта е била да се заблудят българските граждани, да се спести истината и да не се отговаря на неудобните въпроси“.

Икономистът Евгений Кънев очаква купувач на активите на „Лукойл” у нас да бъде азерската СОКАР.

„Очаквам, с голяма степен на вероятност, купувач да бъде СОКАР, доколкото Русия има участие в нея. Доколкото познавам руския подход към такъв тип операции, не очаквам да има някакви сътресения”, коментира Кънев пред NOVA.

По думите му е нормално „Лукойл“ да разглежда подобна стратегия за разделяне с рафинерията, тъй като със забраната на вноса на нефт от Русия, руската половина от компанията става ненужна.

„Предстои да разберем какво ще се случи с бензиностанциите и складовите бази, защото те също са голяма част от „Лукойл“ , уточни Кънев.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *