ИСПАНИЯ дръзко и категорично: МОЩЕН фактор РАЗРУШАВА Евросъюза! Вижте КАКВО става с ЕС!

Свят

В интервю за испанския вестник „Ел Паис“, външният министър на Испания Жозеп Борел заяви, че има един много мощен фактор, който може да предизвика още по-голяма криза в ЕС, отколкото досегашната. И да доведе до неговото разпадане.

Съществува криза на еврото, продължава Борел. Тя е предизвикана от факта, че и новите, и старите държави в ЕС не смятат вече еврото за стабилна валута. И първите, не искат да заменят националните си валути с еврото. А във вторите държави, все по-често се срещат гласове, които искат отказ от еврото, излизане от Еврозоната и замяна на еврото с националната им валута.

Такава държава, например е Италия. Новото коалиционно правителство заяви, че ще се откаже от еврото. И то има своите основания, добавя испанският външен министър. Никой вече не оспорва, че националната валута, дава на европейските страни много по-голяма гъвкавост по време на криза. И спасява страните от много беди, които неповратливото евро им създава. И то по простата причина, че Европейската централна банка не може никога да определи такъв курс на еврото по време на криза, който да е удобен и щадящ към всички държави. Затова еврото по време на кризи, спасява една малка част от по-старите и по-големи държави, а останалите завлича направо на дъното.

Втората, и то огромна криза, която вече бушува в ЕС, е мигрантската.  „За съжаление, отбелязва испанският министър, цитиран от svpressa.ru, Шенген започва да изчезва. Франция, Италия и Германия установиха вече твърд контрол по своите граници и не допускат мигрантите на територията на страните си. Затова проблемът с масовата миграция е един от най-мощните фактори, които раздробяват ЕС. За разлика от икономическите кризи, кризата с мигрантите дълбае в самата сърцевина на европейските страни. Тя разрушава техните ценности, националната им идентичност и традиционната култура. А това не може и не бива да се пренебрегва“, е категоричен Жозеп Борел.

Припомняме, че като него мислят много страни от Евросъюза. Унгария, Чехия, Полша, Словакия, Австрия, Гърция и други.

Но има един още по-мощен фактор, твърди Жозеп Борел, който разрушава Евросъюза не с дни, а с часове. И това са санкциите, които Вашингтон и Брюксел въведоха срещу Русия. Външният министър на Испания е категоричен, че Русия се е върнала на международната арена като велика сила, независимо дали това се харесва на Запада или – не. Ето защо съществуващата позиция на Брюксел по отношение на Русия само пречи и създава големи проблеми на страните-членки на ЕС.

Испанският външен министър иска да каже, че Брюксел може да си затваря очите, но правителствата на европейските държави не могат. Защото санкциите удрят много здраво най-вече по тяхната промишленост и селско стопанство. И почти не се отразяват на огромната и мощна Руска федерация.

С две думи, излиза, че санкциите не са насочени толкова срещу Москва, колкото срещу европейските държави. Защото те дестабилизират икономиките на страните и разрушават Евросъюза отвътре.

А разрушаването на икономиката на дадена страна, вече директно заплашва нейната сигурност и самото й съществуване. Защото никоя държава не може да съществува без стабилни промишленост и селско стопанство.

Ето защо, колкото и невероятно да прозвучи на някои, именно непрекъснато въвежданите икономически и политически санкции срещу Русия, ще бъдат оня препъни камък, който ще преобърне, тракащата и скърцаща отвсякъде каруца на ЕС.

Защото никой не желае да изпълнява до безкрай, санкции, които разрушават икономиката и държавата му. Затова испанският външен министър, със своето изказване, предупреждава Вашингтон и Брюксел, също както ги предупреди и Италия, а преди нея и Австрия, и страните от Вишеградската четворка, че търпението на народите и на техните правителства е на изчерпване.

И както Великобритания напусна ЕС, така може да си отидат още много други страни. Защото силовото налагане на действия, които противоречат на националните интереси на държавите, ще доведе в крайна сметка до масово бягство от терора, който ЕС упражнява над европейските страни.

Автор Иво Македонски, istinata.net

Tagged

4 thoughts on “ИСПАНИЯ дръзко и категорично: МОЩЕН фактор РАЗРУШАВА Евросъюза! Вижте КАКВО става с ЕС!

  1. Чудесен коментар, верен и точен, поздравления Иво! Никога €, а нашите прошляци искат да ни вкарат, за да изпапкат и валутния резерв и да ни заробят завинаги! Дано по-скоро се разпадне ционистката пирамида ЕС!

  2. Благодаря за оценката! И това ще стане, Лили. Трябва само малко търпение.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *