И Виктория Нуланд се намеси, плаши Владимир Путин с изненади

Свят

Заместник-държавният секретар на САЩ Виктория Нуланд посети Киев в сряда. По време на посещението тя каза, че Русия трябва да очаква „изненади“ на бойното поле, съобщава Associated Press.

„Напускам Киев, вдъхновена от единството и резултатите (от това, което беше направено), 2024 г. и нейното абсолютно стратегическо значение за Украйна“, заяви Нуланд.

„Също така съм уверена, че докато Украйна укрепва отбраната си, (Владимир) Путин ще получи някои изненади на бойното поле и Украйна ще постигне някои много сериозни успехи“.

През октомври 2023 г. администрацията на Джо Байдън поиска почти 106 милиарда долара от Конгреса на САЩ за финансова подкрепа на Киев и Израел, както и за гарантиране сигурността на границите на самите Съединени щати, но републиканците се противопоставиха на пакета от помощи, припомня AP.

Министърът на финансите Джанет Йелън предупреди служители на ЕС вчера, че ако Конгресът на САЩ не приеме решение за финансиране, това може да осигури на Русия победа.

Докато беше в Киев, Нуланд увери пред репортери, че „двупартийната подкрепа за Украйна (в Конгреса) остава силна“.

Заместник-ръководителят на Държавния департамент посочи още, че в близко бъдеще въоръжените сили на Украйна ще получат „умни“ бомби GLSDB, способни да поразяват цели на големи разстояния.

Тази доставка на оръжие, както се разбира, се смята от американската страна за една от „изненадите“ на бойното поле, споменати от Нуланд в Киев.

„Продължаваме да подкрепяме (Украйна) във всички категории, включително нови инвестиции и нови оръжейни системи“, посочи тя. „Например бомба с малък диаметър, която вече е изпратена на фронта“.

Пентагонът потвърди по-рано тази седмица, че Украйна ще получи американски наземни бомби с малък диаметър (GLSDB) в съответствие с постигнатите по-рано споразумения, но не уточни времето за предаване на тези оръжия поради опасения относно секретността на такава информация.

Източник БЛИЦ

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *