Истината – Новинарският портал

Каква ще е съдбата на Паметника на Бузлуджа-вижте тук!

Един от най-коментираните обекти в България за 2017 година – паметникът на Бузлуджа, както е популярен сред населението, може да бъде превърнат в един от 12-те застрашени културни обекта на територията на Европа. От няколко дена електронните издания на „The Guardian“ и „National Geographic“ засилено коментират факта, че обектът е изоставен повече от три десетилетия и се саморазрушава.  От двете водещи издания научаваме, че европейската неправителствена мрежа „Европа ностра“ ще даде рамо на проект, дело на млада българска архитектка Дора Иванова. Проектът е за саниране на конструкцията и последващото и превръщане в действащ музей. Новият проект е представен  чрез новосъздадената от нея фондация „Проект Бузлуджа“ и се очаква да попадне сред седемте обекта, които да бъдат посетени през март от експерти на „Европа ностра“, както и на експерти от Европейската инвестиционна банка. Те ще направят анализ на състоянието  на обектите и ще дадат становище.

„Ние настояваме заинтересованите да обединят усилията си и да спасят паметниците. Те са част от нашата споделена история и трябва да бъдат запазени за бъдещите поколения!“, заяви изпълнителният директор на мрежата, французинът Граф Дени дьо Кергорле за „The Guardian“.

И двете големи електронни издания са дали линк към страницата на фондация „Проект Бузлуджа“.  Там всеки може да се запознае с историята на този величествен паметник, дело на арх. Георги Стоилов.

Поздравления за инициативата на тази млада българка!

Нека запазим за историята този величествен монумент, защото е започнал силен процес на саморазрушаване, а се говори, че в интернет върви нелегално продажба на парчета от този обект, независимо, че е държавна собственост.

Областният управител на Стара Загора Гергана Микова съобщи, че съвсем скоро ще бъде назначена охрана на Бузлуджа с цел да се спре вандализма.

Да запазим историята такава, каквато е – хубава или лоша, това е нашето минало!

А изводите – всеки си ги прави сам !

Автор Ели Комитска,  istinata.net

 

Exit mobile version