Каракачанов: Още 300 милиона лева ще трябват за инфраструктура на новите 8 изтребителя Ф-16!

България отблизо

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов заяви, че авиацията ни бавно започва да се изправя на крака: „Авиацията се изправя на крака бавно, но сигурно. Не само заради тази сделка, която сключихме, а и заради това, че бяха отделени достатъчно средства за ремонт и поддръжка на съществуващите.“

През последните години бяха отделени достатъчно средства за съществуващите летателни платформи, напомни той.

„Виждаме, че страната ни се пази“, каза Каракачанов.

 

300 милиона за инфраструктурата ще са ориентировъчните допълнителни разходи при придобиването на новите 8 самолета F-16, посочи той. И допълни: “Когато получим писмо, ще го обсъдим – като ценови параметри, като срокове за плащане. Естествено, ще има още разговори, за да се постигнат максимално добри условия”, посочи още Каракачанов.

„Убеден съм, че хората, служещи в нашата авиация не само знаят какви са техните задължения, но и ще ги изпълнят по прекрасен начин, ако се наложи да защитават страната си. Виждаме ги в мирно време, че въпреки трудностите те продължават да изпълняват своите ангажименти”, каза още той.

 

И за придобиване на втора група от самолети Ф-16 за българските Военновъздушни сили /ВВС/ ще е необходимо решение на парламента, каза още Каракачанов. Той потвърди, че ще трябва да има и втори проект за инвестиционен разход. Ще има становище на ВВС, предложение на министъра на отбраната и решение на МС, разглеждане в парламента и решение там, каза Каракачанов, цитиран от БТА.

Той беше попитан какво се очаква, когато пристигне отговор на изпратеното писмо за запитване до американската страна за още осем самолета Ф-16, което е за получаване на информация относно наличности и цени. Когато получим това писмо, ще го обсъдим – като ценови параметри, срокове за плащане, ще има и още разговори. При постигането на една сделка трябва да се водят разговори, за да се постигнат максимално добри условия, не само по придобиване, но и по поддръжка, а също така и индустриално сътрудничество. Това са неща, които тепърва ще бъдат обсъждани, заяви Каракачанов.

На въпрос колко допълнителни средства биха били нужни, за да се посрещне втора група от 8 самолета, освен вече поръчаните осем, Каракачанов отговори, че ако сметката се прави на база на първите, ще трябват още 300 млн. лева за необходимата инфраструктура. Така би изглеждало към днешна дата, но когато видим какви са ценовите параметри, ще преценим и това, което е правено, не може ли и доколко може да бъде съвместено с използването на останалите 8 самолета, и тогава ще бъдат направени точните разчети, каза Каракачанов.

Той не се ангажира с евентуален срок за процедурата, като посочи, че първо очаква да види какъв отговор на запитването ще бъде получен. Ако офертата е зашеметяващо добра, може да започнем веднага разговорите. Ако имаме неща, които смятаме, че трябва да бъдат коригирани, първо ще има разговори. Преди да го внеса в Министерския съвет, трябва да имам становището на ВВС, каза Каракачанов.

Въпреки трудностите преди, авиацията в последните няколко години започва да се изправя на крака. Не само заради сключената сделка за ескадрила Ф-16 Блок 70, като първите осем вече са платени, а и затова, че бяха отделени достатъчно средства през тези три и половина години за ремонт и поддръжка на съществуващите летателни платформи, посочи Красимир Каракачанов, който изброи направеното и отново заяви, че бавно но сигурно авиацията се изправя, а военните летци продължават да изпълняват задачите си.

Новият командир на ВВС генерал-майор Димитър Петров заяви в отговор на въпрос за казаното от него за евентуална поръчка на втори осем самолета, че не е очаквал случилия се дебат след коментара му. Наистина нямах и очакване, че може да има нещо негативно от това, което съм казал, заяви той. Новата техника, която ще бъде приета на въоръжение и пълноценното й използване е основна задача за мен, заяви генералът. И добави, че тези задачи не се решават с емоция, а с разум и точни разчети. За нас е много важен крайният резултат – боеспособен самолет, интегриран в системата за национална отбрана, и съвместим със съюзните сили, заяви Петров. Той не мисли, че е казал нещо по-различно, за да бъде разбран превратно.

По предварителни разчети и по опита на други военни авиации с такава техника около 2-3 години е периодът на адаптация и влизане в оперативна готовност, каза командирът на ВВС. Когато самолетите пристигнат, започва усилен процес на подготовка на летателния състав, трябва да заработят всички необходими структури, включително и осигуряващите го логистично. Вторите осем Ф-16 ще бъдат придобити, тъй като това е взето като решение в парламента, това на практика е закон. Много зависи как точно ще протече самият процес, каза генералът, който не прогнозира кога е най-подходящо евентуално придобиване на нови самолети, което много зависи от това как ще бъдат приети първите осем. Затова в момента се стараем да направим всичко възможно те да бъдат приети в срок и успешно, а не отсега да се залагат отсрочки. Това е основната ни задача, каза ген. Петров. До влизането в оперативна готовност на Ф-16 ще продължим да гарантираме въздушния си суверенитет с наличната ни техника.

 

Министър Красимир Каракачанов, началникът на отбраната Емил Ефтимов и президентът Румен Радев присъстваха на празника на Военновъздушните сили. Днес се навършват 108 години от първия боен полет на военната авиация.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *