Кирил Петков каза ще изнасяме ли оръжие за Украйна и натопи човек от коалицията

България отблизо

Имам голям респект и ще слушам мнение. Много сложна обстановка е и не можем да игнорираме никой експерт. Когато дойде възможността посланикът на НАТО да дойде, бях много щастлив. Това заяви министър-председателят Кирил Петков пред журналисти в кулоарите на парламента. 

„Ако имахме 16 летящи МиГ-а, щяхме да имаме спокойствие. Ние нямаме 16 МиГ-а, които летят, така че това не е вярно. Нямаме дори най-малката военна техника от този момент да е отишла натам. Всяко оръжие, което се изнася, се ръководи от г-жа Нинова.

Такова разрешение не е имало. Радев също счете, че е много хубаво да има продължителност на българската политика и няма да запознаваме нов човек със ситуацията. Рискът отпада. Всичко, което се е случвало на ниво НАТО вече е минавало през предложения от нас министър на отбраната. Единственият начин да присъства днес беше да дойде с държавния самолет“, обясни той.

Репортерът на БЛИЦ Димитър Патарински попита премиерът започва ли правителството да зависи от Нинова и БСП, която изтъкна, че именно левицата е балансьор в отношенията. 

„Коалиционното ни споразумение показва много ясно какви са правилата. Използваме го като вътрешен закон за всички нас. Така се движим напред, заедно и координирано. Ние сме единни, когато сме взели общото си решение“, отговори той.

„Първата задача на новия министър е да говори с ген. Евтимов, който да му даде последните факти. Политиката е правилна и продължаваме да гледаме бойната група, да виждаме дефицитите и да мислим как може да се укрепи от съюжнически капацитет, но българската армия трябва да е водеща. Ген. Евтимов, заедно с новия министър, ще работят рамо до рамо, за да имаме една обща политика“, допълни Петков.

„Ако се прецени обратно рискът, по-добре е човек да бъде в скривалище в Киев, отколкото по улиците. Първото, което ние ясно заявихме вчера е, че изпращаме хуманитарна помощ и това е приоритетът ни. Във връзка с военно-логистична подкрепа, реално България-Украйна такъв формат няма. Ако се реши на европейско и натовско ниво, може да се случи. Но за да се случи трябва да мине през МС и през парламента, така че ще имате информация“, обясни премиерът.

„Вчера имахме надежда за преговорите, но конвоят, който се придвижва днес към Киев не ни дава много надежда“, каза още Петков.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *