Китайски учени създават стелт самолети с помощта на плазма

Свят

За военната авиация невидимите самолети винаги са били ключов аспект. Желанието да се сведат до минимум радиосигналите и радарното откриване доведе до създаването на стелт технологии. Китайски учени обаче предлагат да се използва плазма за създаване на невидими самолети.

Плазмата (четвъртото състояние на материята) играе ключова роля в това развитие. Това е състояние на материята, при което някои електрони се отделят от атомите, създавайки среда от несвързани частици. Именно тази частична йонизация позволява електромагнитните вълни да бъдат абсорбирани, правейки обекта невидим за радара.

 

Китайски учени, включително Танг Чанг, съобщават за открития в тази област. Те успешно са тествали два подхода за създаване на плазмен стелт. Единият включва използване на радиоактивни материали за йонизиране на въздуха около самолета, създавайки плазма. Друг метод използва електричество, за да се постигне същият ефект, но само в определени зони на самолета.

Новите подходи не изискват специфични компромиси, които характеризират традиционните стелт самолети. Сега е възможно технологията да се адаптира към различни конструкции на самолети, осигурявайки им невидимост без сериозни аеродинамични недостатъци.

Плазменият стелт вече се използва в някои руски ракети, а сега китайски учени са готови да въведат тази технология във военни самолети.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *