Лавров отряза Петков: Всяка страна, която прати съветски С-300 в Украйна, става военна цел на Русия!

Свят

Предаването на съветски зенитно-ракетни системи С-300 от други страни на Украйна е невъзможно и ще бъде незаконно. Това предупреди руският външен министър Сергей Лавров, съобщават чуждестранни медии.

Според него всеки товар, влизащ в Украйна, който Москва счита за военен, ще стане легитимна цел за Русия.

„Ние казахме много ясно, че всеки товар, който ще влезе в Украйна, за който считаме, че превозва оръжия, ще стане легитимна цел… тъй като провеждаме операция, чиято цел е да премахне всяка заплаха срещу Руската федерация”, заяви ръководителят на руското външно министерство.

„Също така се обсъжда противоракетна отбрана. Изхождайки от прагматични съображения, те предполагат, че могат да поискат от членовете на НАТО, които все още притежават системи за ПРО съветско производство, че те ще ги защитят.

Искам да напомня на всички страни, които могат да разглеждат тази идея, че съветските системи и системите руско производство се намират там в съответствие с междуправителствени споразумения и договори, които имат също сертификат на потребителя. И този сертификат не позволява изпращането им в трети страни“, заяви Сергей Лавров.

Ако Грузия даде оръжие на Украйна ще стане законна цел на Русия, коментира още Лавров.

По-рано говорителката на Министерството на външните работи на Руската федерация Мария Захарова, коментирайки призива на президента на Украйна Володимир Зеленски към Вашингтон за доставка на С-300, каза, че доставките на оръжие от САЩ и Европа в Украйна могат да имат опасни последици и се превръщат в дестабилизиращ фактор.

Словакия е готова да достави на Украйна ПВО комплекси С-300, при условие, че САЩ или други съюзници в НАТО ѝ предоставят системи за противъздушната отбрана (ПВО), заяви министърът на отбраната на страната Ярослав Над.

Той добави, че Словакия води преговори за замяната не само на С-300, но и на изтребители съветско производство МиГ-29. Той изрази интерес страната му да получи в замяна американски самолети F-16.

Авторитетни западни медии като „Файненшъл таймс“, Би Си Си и др. вече съобщиха, че се очаква военният министър на САЩ Лойд Остин на срещата си с премиера Кирил Петков да постави въпроса за предаването на нашите ПВО комплекси С-300 П на Украйна.

Какво ще е решението на българските управници от изпълнителната власт скоро ще стане ясно. Но по-рано днес президентът Радев директно предупреди премиера Петков, че снабдяването на Украйна с наши оръжия означава пряко въвличане на страта ни във войната.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *