Мария Габриел седна в кабинета на Радев. Правителство, или избори?

България отблизо

Започнаха консултациите за връчване на първия проучвателен мандат в рамките на 49-тото Народно събрание. При държавния глава Румен Радев пристигнаха представители на коалицията ГЕРБ-СДС, които се очаква да му разкрият какво точно са се разбрали по време на неделните преговори с колегите си от ПП-ДБ. 

При Радев влязоха Мария Габриел, Рая Назарян, Деница Сачева и Теменужка Петкова.

 

„Не случайно започвам консултациите именно с вас, като най-многочислена сила в парламента и като пръв мандатоносител, който носи отговорност за събитията, които предстоят. Публичните комуникации между партиите напоследък сякаш съживиха призрака на предсрочните парламентарни избори, въпреки внушителната парламентна подкрепа за управлението и предварително уговорената ротация“, поде той.

„Искам да подпомогна процеса за съставяне на правителство, да станат ясни началните позиции и какъв в крайна сметка ще е резултатът за страната. Важен въпрос е какви са сложните отношения между партньорите в коалицията. Как преценявате темпа на преговорите с вашите партньори и готови ли сте за връчването на мандата или имате нужда от още време“, запита Радев.

Президентът запита и дали ГЕРБ имат други опции за управление, освен досегашните.

„Благодаря за поканата. От самото начало за мен е важно да се казват и добрите и лошите неща. Важно е да не губим поглед от интереса на България, имаме нужда от стабилност и спокойствие. Това трябва да е на принципна основа.“, започна Габриел.

„За нас е важно диалогът да позволи да се открият общите неща и ясно да се постигне съгласие за това как се преодоляват различията“, каза тя.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *