Няма да повярвате какво прихвана руската противовъздушна отбрана за пръв път в историята

Свят

Руските военни прихванаха планиращи западни ракети за първи път в историята, съобщава Министерството на отбраната на Руската федерация, цитирано от световните издания. 

 

Според информацията, руските системи за противовъздушна отбрана са прихванали успешно американски планиращи боеприпаси, които представляват планиращи бомби, монтирани на ракетен ускорител и изстреляни с помощта на ракетни системи за залпов огън „Хаймърс“.

Максималният обсег на унищожаване на наземни и морски цели от тези ракети е от 140 до 170 километра.

В същото време самите боеприпаси са трудни за прихващане поради сложната траектория на полета. Въпреки това руските военни са успели да поразят успешно боеприпасите, които, ако попаднат в целта, може да доведат до големи разрушения.

„Системите за противовъздушна отбрана прихванаха за денонощие 18 снаряда на реактивни системи за залпов огън HIMARS и няколко управляеми планиращи ракети, се казва в съобщението на министерството на отбраната.

Не се предоставят повече подробности. Това обаче е първото официално изявление относно използването на такова оръжие от украинските войски, което поради своя обсег и висока разрушителна мощ представлява сериозна заплаха.

Според различни източници Украйна е получила до 300 планиращи ракети от Запада, които обаче скоро ще последват съдбата на прихванатите  си събратя.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *