Орбан се закани: Тръгваме към Брюксел и го окупираме!

Свят
Премиерът на Унгария Виктор Орбан заяви, че е готов да поведе марш към Брюксел и да „окупира“ центъра на Европейския съюз, за ​​да „защити свободата и суверенитета на Унгария“, преди изборите за Европейски парламент по-късно тази година, съобщава „Ройтерс“.

Орбан – националистическият унгарски лидер, който е на власт от 14 години, се надява неговата партия „Фидес“ да спечели от засилването на позициите на крайнодесните в Европа. Той се подготвя страната му да поеме ротационното председателство на ЕС през втората половина на годината.

 

На митинг в Будапеща, посветен на националния празник на Унгария, който отбелязва Унгарската революция от 1848 г. срещу Хабсбургската монархия, Орбан посочи, че европейските избори са шанс да се застъпи за Унгария.

 

„Ако искаме да защитим свободата и суверенитета на Унгария, нямаме друг избор, освен да окупираме Брюксел“, изтъкна той пред събралите се около 1000 свои поддръжници.

 

„Ще маршируваме до Брюксел и сами ще донесем промяната в Европейския съюз“, закани се премиерът.

 

Орбан отдавна е в противоречие с други членове на ЕС по редица въпроси, включително заради отказа си да изпрати оръжия на Киев и поддържането на икономическите връзки с Москва и след като руските сили нахлуха в Украйна през 2022 г.

 

Той заяви, че действията на ЕС са удар по фермерите и средната класа, нанасят щети на бизнеса „и на всичкото отгоре вкарват Европа във война“.

 

„Няма да приемем, че Брюксел остави европейците сами, още повече, че се обърна срещу тях“, категоричен бе Орбан.

 

По-рано тази седмица евродепутатите съобщиха, че Европейският парламент ще съди ЕК за разблокирането на някои средства за Унгария, докато се опитваше да убеди страната да отмени ветото си върху помощта за Украйна миналата година.

 

„Фидес“ води преговори с групата на Европейските консерватори и реформисти, която включва „Италиански братя“ на италианския премиер Джорджа Мелони, но ще реши към коя група от Европейския парламент да се присъедини едва след изборите.

 

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *