Отговорът на Владимир Путин е СТРАШЕН: Ето как ще ПОМОГНЕ на Венецуела!

Свят

Вчера Владимир Путин проведе телефонен разговор с президента на Венецуела Николас Мадуро. По време на разговора, руският президент разкри причината за кризата в страната.

Това съобщава уважаваната руска информационна агенция РИА Новости като се позовава на информация от Кремъл.

Руският лидер подчерта, че грубо, деструктивно външно вмешателство, което напълно пренебрегва нормите на международното право е изправило Венецуела на ръба на гражданска война. Владимир Путин нарече случващото се държавен преврат и изрази пълната си подкрепа за президента Николас Мадуро и законните власти на Венецуела.

От доста години Русия има тесни икономически и политически връзки с Венецуела. Според някои данни дългът на Венецуела към Русия е повече от 10 милиарда долара. Инвестициите на гигантската руска компания „Роснефт“ в нефтените и газовите находища на Венецуела, също не позволяват на Кремъл да погледне през пръсти на създалата се критична ситуация. Освен това, след срещата на Владимир Путин и Николас Мадуро в края на миналата година, стана ясно, че Русия ще продължава да инвестира в латиноамериканската страна, както и да разширява влиянието си там. И ако сега на власт неочаквано дойде ново проамериканско правителство, то със сигурност ще преразгледа действащите договори и ще зачеркне многомилиардните руски инвестиции в страната.

И накрая, не бива да се забравя, че икономиката на Венецуела се крепи на добива на нефт, а извличането на това „черно злато“ от земните недра се дължи на „Роснефт“.

Ето защо, макар и засега хипотетично, може да се говори за реален военен конфликт между Русия и САЩ във Венецуела, така както бе в Сирия. Или между Русия и някои държави-марионетки на Вашингтон като Колумбия или Бразилия. Със сигурност можем да очакваме такъв конфликт в случай на гражданска война във Венецуела или ако войски на САЩ или друга държава се опитат да нахлуят в латиноамериканската страна.

Руският сенатор Франц Клинцевич, който е член на Комитета по отбрана и сигурност на Руската федерация заяви, цитиран от politpuzzle.ru, че ако законният президент Николас Мадуро помоли Русия за  помощ, то такава непременно ще му бъде оказана. Включително и ако се налага във Венецуела да бъде изпратен руски военен контингент.

По думите на Клинцевич, обаче, сега се налага да се изясни фактът, че американските специални служби подготвиха във Венецуела държавен преврат, който е насочен срещу Русия и нейното икономическо и военно-техническо сътрудничество с републиката. А събитията в латиноамериканската страна, според него, са нещо като начало на гореща война.

„Това е предвестник на реална гореща война. Аз днес не мога да възприема случващото се по друг начин. Защото тази специална операция на американците излиза извън рамките на обикновените „цветни революции“. Ако отчетем факта, че САЩ, ЕС и колективния Запад поддържат самозванеца Хуан Гуайдо, а Русия, Китай, много страни от Латинска Америка и други държави, поддържат законния президент на Венецуела, то е напълно реално да си представим сценарий на война, която вече няма да бъде локална, а колективна. Понеже много страни от Латинска Америка ще окажат военна подкрепа на Николас Мадуро и въоръжените сили на Венецуела. А основание за такава подкрепа ще стане разбирането, че случващото се днес във Венецуела може да се окаже репетиция за подобни преврати, но вече в техните страни“, заяви Клинцевич.

„Това, което става във Венецуела не се отличава много от онова, което се случи в Украйна. Но сега САЩ говорят, че ще употребят военна сила, ако законната власт се съпротивлява на опозицията. Това наистина е безумие. И това безумие, което американците нагло демонстрират пред целия свят, е връхна точка на всичко, което те направиха досега, в желанието си да покажат, че са стопани на нашата планета. Но каквото и да се опитат да направят Щатите, отговорът на Русия ще е страшен“, обобщи руският сенатор.

Според руският сенатор, днес Вашингтон съвсем безразсъдно изправя света пред катастрофален конфликт, който може да прерасне в Трета световна война. Но, както казва Владимир Путин „Ако САЩ започнат ядрена война, ние като жертви на тяхната агресия и в този смисъл като мъченици, ще отидем в Рая, а американците просто ще умрат“.

Автор Иво Македонски, istinata.net

Tagged

2 thoughts on “Отговорът на Владимир Путин е СТРАШЕН: Ето как ще ПОМОГНЕ на Венецуела!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *